Politika & Kriminal

Pad Kabula izazvao je dosta bedaste izjave naših i stranih političara. Prikupili smo posebno impozantne primjere

Nekadašnji živozidaši, republikanska kongresnica, bivši grčki ministar financija...

Pad Kabula izazvao je reakcije diljem svijeta. Mnogi su izrazili strah zbog odmazde nad suradnicima stranih snaga, drugi se zgražali nad sudbinom koja zbog šerijatskih zakona čeka žene, a neki prozivali do jučer slavljenog predsjednika Joea Bidena zbog povlačenja američkih trupa. No, bilo je i onih čije je reakcije doista teško opisati.

Među njima je, primjerice, bivši saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac koji je na Facebook profilu pohvalio uspjeh talibana. “Afganistanska sirotinja koja vjeruje u Boga pobijedila najjaču vojsku na svijetu koja kaže da Boga nema”, objavio je Bunjac.

Afganistanska sirotinja koja vjeruje u Boga pobijedila najjaču vojsku na svijetu koja kaže da Boga nema.

Posted by Branimir Bunjac on Sunday, August 15, 2021

Pernar o ‘pušku u ruke’

I njegov kolega iz saborskih klupa Ivan Pernar svojom je izjavom šokirao. On je, pak, vapaje žena iz Afganistana prozvao ludostima, ističući kako kukaju dok lakiraju nokte, a da bi u stvari trebale uzeti oružje u ruke.

“Vrlo zanimljiva teza koja nam nameće očito pitanje, djevojko zašto umjesto laka za nokte ne uzmeš pušku u ruku kao žene u Siriji i ne izboriš se za svoju ravnopravnost. Djevojko, nema ravnopravnosti ni slobode bez puške u rukama”, napisao je Pernar te Afganistankama poručio da su ljevičarska propaganda i pacifizam ludost koje joj neće dati slobodu.

Yanis Varoufakis, osnivač pokreta za demokraciju u Europi i bivši grčki ministar financija, djeluje kao da je jedva dočako pad Kabula kako bi bocnuo ideološke protivnike. Usput je na Twitteru je napisao kako solidarnost afganistanskim ženama vjerojatno malo znači ali da je to jedino što im se zasad može ponuditi. “Držite se sestre!”, lupio je Varoufakis.

Razina ‘ma tko im je kriv’

I glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane je, govoreći o ostavljenim ljudima u Kabulu premda su očajnički pokušavali napustiti zemlju strahujući od odmazde zbog suradnje s NATO-om i Amerikancima, izgovorio nešto zapanjujući besčutno. “Nije da smo ih prisilili na suradnju s nama”. kazao je.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi izjavila je, pak, da treba pohvaliti izjave američkog predsjednika Joea Bidena treba pohvaliti zbog njegovih djela i izjava vezanih uz Afganistan. Nakon te izjave tek je dodala kako u Sjedinjenim Državama, koje su nakon niza godina djelovanja napustile afganistanski narod, prate što talibani rade te da ih zabrinjavaju izvještaji o brutalnim radnjama koje talibani provode nad Afganistancima, a posebice nad ženama i djevojčicama.

Pelosi nije jedina kongresnica koja je nepimjereno ragirala na novosti za Afganistana. Republikanka Lauren Boebert je izjavila: “Talibani su jedini ljudi koji grade bolju prošlost”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu