Pakistanskog ministra obrane zeznula je jedna lažna vijest, pa je Izraelu prijetio nuklearnim bombama

Nuklearne prijetnje ratom na Twitteru između Pakistana i Izraela

ZADNJA IZMJENA: pro. 26, 2016
Foto: AFP/AFP

Lažna novinska priča dovela je do prijetnji nuklearnim ratom između Pakistana i Izraela na Badnjak, javlja CNN. U članku objavljenom na AWDNews 20. prosinca, bivši izraelski ministar obrane Moshe Yaalon bio je citiran kako prijeti da će uništiti Pakistan ako pošalju svoje trupe u Siriju.

“Uništit ćemo ih nuklearnim napadom”, članak je citirao Yaalona. Međutim, ne postoji dokaz da je Yaalon to ikada rekao.

https://twitter.com/KhawajaMAsif/status/812370140507545600?ref_src=twsrc%5Etfw

Kad Twitter postane mjesto objave nuklearnog rata

No, pakistanski ministar obrane Khawaja Asif odgovorio je na ovu lažnu vijest na svom službenom Twitter profilu kao da je stvarna. Upozorio je Izrael da nisu jedina nuklearna sila, piše CNN.

“Izraelski ministar obrane prijeti nuklearnim napadom jer pretpostavlja da Pakistan ima svoju ulogu u Siriji protiv Islamske države. Izrael zaboravlja da je Pakistan, također, nuklearna sila”, napisao je Asif 23. prosinca.

Izraelsko Ministarstvo obrane promptno je reagiralo na Twitteru obavještavajući Asifa da je Yaalonova izjava citirana na AWDNews bila potpuno lažna.

Prijetnja izraelskog ministra bila je izmišljena

“Izjava pripisana (bivšem ministru obrane) Yaalonu vezano uz Pakistan nikad nije bila izgovorena”, stoji na Twitter profilu Ministarstva obrane. “Izjave na koje se referirao pakistanski ministar obrane su u potpunosti lažne”, dodali su.

Zatim je Asif ponovno “tvitao”, kasno na Badnjak, govoreći kako njihov nuklearni program samo “pomaže da se zaštiti naša sloboda”.

Lažne vijesti utječu na stvarne događaje

Velike količine lažnih vijesti na internetu često su činile naslovnice proteklih mjeseci te su bile odgovorne za utjecanje na stvarne događaje diljem svijeta.

Uočljivi primjer toga bile su lažne vijesti za koje američka Demokratska stranka smatra da su pomogle Donaldu Trumpu da dobije izbore 2016. U prosincu, mjesec dana nakon što je izgubila od Trumpa, Hillary Clinton lažne vijesti je nazvala “epidemijom”.

Epidemija lažnih vijesti

“Ne radi se o politici ili pristranosti. Životi su u pitanju, životi običnih ljudi koji žive svoje živote, odlaze na posao i pokušavaju učiniti nešto za svoju zajednicu”, rekla je Clinton.

Samo par dana prije tog njenog istupa, čovjek s puškom uhićen je u Comet Ping Pong restoranu u Washingtonu, a taj restoran i njegov vlasnik su ranije bili lažno optuženi putem izmišljenih novinskih priča za sudjelovanje u organizaciji dječjeg seksa.

Dana 15. prosinca, Facebook je objavio da će početi etiketirati lažne novinske priče.

Danijela Matijević
Telegram autor
185 članaka Više o autoru