Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pala je još jedna HDZ-ovka, ali premijer bjesni - ne bi da mu stranku zovu lopovskom. Kako kad im nitko nije ravan

Takve robe nema ili se kadikad pojavi neki rijedak i usamljen slučaj

FOTO: Pixsell/Telegram

Kad se naredaju imena svih tih osoba iz svijeta politike koje su zbog javnog novca osumnjičene, optužene i osuđene, skoro svi su članovi HDZ-a. Za crne fondove pravomoćno je osuđen čak i sam HDZ kao kolektivni entitet

Kolo se i dalje okreće na istu stranu. Po nalogu Europskog javnog tužiteljstva jučer je uhapšena široj javnosti nepoznata Magdalena Dovečer, 36-godišnja voditeljica u Vladinoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG BICRO. Osumnjičena je da je dvaput namještala natječaj tako da milijun kuna iz EU fondova dobije obrt njenog ujaka.

Predsjednik Vlade Plenković i drugi odličnici HDZ-a u posljednje se vrijeme intenzivno žale i bjesne tvrdeći da se vodi strašna javna kampanja u kojoj se njihovu stranku proglašava lopovskom, korumpiranom i kriminalnom. Kao planere, podstrekače i učesnike prozivaju opoziciju, neformalne skupine koje navodno ne bi prezale ni od upotrebe sile da se svrgne vlast u zemlji, pa i novinare.

No, evo, i Magdalena Dovečer je opet HDZ-ovka, tko više zna koja po redu.

Pravomoćno osuđen i HDZ kao kolektivni entitet

Kad se naredaju imena svih tih osoba iz svijeta politike koje su zbog javnog novca osumnjičene, optužene i osuđene, skoro svi su članovi HDZ-a. Za crne fondove pravomoćno je osuđen čak i sam HDZ kao kolektivni entitet.

Treba priznati premijeru Plenkoviću da se ta jednoličnost novinarima, recimo, popela navrh glave. Vječno pišu o kriminalu povezanom s HDZ-om i to je postalo neobično zamorno. Bila bi osvježavajuća i poticajna promjena da im DORH i ostala službena tijela progona serviraju malo HSS-ovaca, SDP-ovaca, centraša, mostovaca i možemovaca koji se bave malverzacijama s novcem i nekretninama ili pronevjerama, koji trguju plinom ili barem izbjegavaju porez.

Ali takve robe nema ili se kadikad pojavi neki rijedak i usamljen slučaj. Ispada da HDZ-ovcima nitko nije ravan. A to je medijima stvarno već dojadilo.

Gospođa Magdalena otima slavu HDZ-ovcima iz Ine

Još se nije ohladila najnovija afera s milijardom od preprodaje plina iz Ine, u kojoj su ključne figure također HDZ-ovci, a slavu im već otima dotična Vladina zaposlenica Magdalena na koju se, evo, nakon Gabrijele Žalac, Tomislava Tolušića i Josipe Rimac, namjerila slavna tužiteljica Laura Kövesi. Za ujaka kome je podvodila milijun europskih kuna ne znamo, ali nju su, sasvim pouzdano, 2013. izabrali za predsjednicu jednog ogranka HDZ-a u Čakovcu i članica je Mladeži HDZ-a. Bila do jučer ujutro.

Jer jučer se HDZ od nje odmah distancirao i ekspresno su je izbacili iz stranke. Glavni tajnik i Plenkovićev prijatelj Krunoslav Katičić rekao je Hini kako HDZ njeguje “nultu stopu tolerancije na bilo kakve koruptivne aktivnosti”. I, dakako, da “svako kazneno djelo ima svoje ime i prezime” i da “nema kolektivne odgovornosti”. Taj refren ponavljaju svi, od Plenkovića i Jandrokovića pa redom, kao da su uzeli neki pripravak od halucinogenih gljiva.

Koruptivni talog nalegao na stranački endometrij

Ali avaj kad ta lijepa i hvalevrijedna proklamacija o nultoj toleranciji i o individualizaciji krivice u slučaju HDZ-a ne drži vodu. Jer, stvar je u tome da je gospođa Magdalena, kao i svi drugi dosad otkriveni HDZ-ovi prijestupnici, imala u životu umjesto imena i prezimena stranačku iskaznicu. Ona joj je 2016. godine i otvorila vrata u HAMAG BICRO-u, a tima drugima na drugim lijepim položajima. I knjiženje je takvo da padaju kao snoplje uglavnom samo ti njihovi.

Tumači li to Plenković kao pristranost DORH-a? Policije? SOA-e? Ili su krivi Srbi?

Ali iz gole statistike proizlazi da je koruptivni talog do te mjere nalegao na stranački endometrij da afere samo ispadaju kao iz probušene vreće. Nema, dakle, nikakve kampanje. Mediji pišu ono što imaju i što jest. A iz HDZ-a im redovito stiže toliko nepresušnog materijala da se od njega ne da disati.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više