Pala je talijanska vlada

Giuseppe Conte danas će predsjedniku predati ostavku, što će označiti kraj populističke vlade u Italiji

ZADNJA IZMJENA: kol 20, 2019
Foto: AFP

Talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je u utorak da će danas predsjedniku podnijeti ostavku, što će značiti pad populističke talijanske vlade. “Nakon što završi rasprava, otići ću predsjedniku i službeno mu predati ostavku, što će označiti kraj ove Vlade”, rekao je Conte u govoru pred Senatom.

Predsjednik talijanske vlade rekao je da rad njegove vlade “ovdje završava”, zbog razilaženja s potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem. “Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje”, rekao je Conte u govoru u Senatu.

Optužio je Salvinija da je neodgovoran

Ministra unutarnjih poslova Salvinija optužio je da je “neodgovoran” i da isključivo “gleda vlastiti interes svoje stranke”. Također ga je optužio da “izlaže zemlju ozbiljnom riziku”, upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo.

Rekao je kako je šef Lige pokušavao izvući korist iz rastuće popularnosti u istraživanjima javnog mišljenja i izazvati prijevremene izbore. Salviniji je prije dva tjedna rekao da želi okončati koaliciju s Pokretom pet zvijezda (M5S). Kasnije je ublažio izjavu, ali je M5S rekao da je prekasno.

Salvini raskinuo savez s Di Maijem

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija. Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon – Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

No Giuseppe Conte, odvjetnik nepoznat široj javnosti, koji je lani preuzeo dužnost predsjednika vlade, zatražio je na to da se postupak provede u parlamentu.

Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasovanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program