Politika & Kriminal

Papa i vođa Ruske pravoslavne crkve sastali se prvi put nakon 1054. godine

Potpisali su zajedničku deklaraciju kojom su osudili progone kršćana u Iraku i Siriji

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo večeras je sletio na Kubu te je u havanskoj zračnoj luci Jose Marti održao sastanak s ruskim patrijarhom Kirilom (lijevo). Prvi je to susret vođa dviju najvećih crkava u kršćanstvu nakon raskola 1054. godine. Očekuje se da će papa Franjo i patriharh Kiril nakon sastanka potpisati zajedničku deklaraciju kojom će osuditi progone kršćana u Iraku i Siriji. Foto: AFP
FOTO: AFP

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo večeras je sletio na Kubu te je u havanskoj zračnoj luci Jose Marti održan njegov sastanak s ruskim patrijarhom Kirilom, javlja AP. Prvi je to susret vođa dviju najvećih crkava u kršćanstvu nakon raskola 1054. godine.

Prije susreta s Kirilom papu su pozdravili kubanski predsjednik Raul Castro i kardinal Jaime Ortega, najviši crkveni predstavnik na Kubi. Franjo, odjeven u bijelo s kalotom na glavi, i Kiril s crnom kapom, bijelom stolom i u crnoj halji pružili su si ruke i poljubili se triput u oba obraza kada su se susreli u terminalu.

‘Mi smo braća’

Papa Franjo patrijarhu se na početku sastanka obratio na španjolskom i rekao “Somos hermanos” – mi smo braća. Potom su sjeli razgovarati, a uz njih su sjedili pomoćnici. Kiril je papi poručio kako su “sada stvari lakše”, a Franjo njemu “kako je jasno da je ovo (sastanak, op. a.) volja Božja”.

Sastanak je potrajao dva sata, a na koncu su čelnici dviju crkava potpisali zajedničku deklaraciju kojom su osudili progone kršćana u Iraku i Siriji.

Zajednička deklaracija

Deklaracija je zapravo zajednička izjava koja obilježava novo poglavlje, novu eru u odnosu dviju crkava. U 40 paragrafa izražena je zabrinutost zbog progona kršćana na Bliskom istoku i Africi, zbog velikih migracija i uništavanja. Papa i patrijarh pozvali su međunarodnu zajednicu na brzo djelovanje kako bi zaustavili ratove, prenosi HRT.

Potpisivanje zajedničke deklaracije
Potpisivanje zajedničke deklaracije prtscr HRT

Prije no što je krenuo dalje u Meksiko, gdje će bitiu petodnevnom posjetu, papa je kazao da su Kiril i on razgovarali “jasno i izravno. Vrlo cijenim njegovu želju za jedinstvom”, piše AP.

Neki su katolički krugovi kritizirali papu zbog njegove odluke da se sastane s Kirilom, jer smatraju da će ga Rusija iskoristiti da se približi pravoslavcima diljem svijeta, budući da je izolacija u kojoj se ta zemlja nalazi sve veća.

Zajednički interes kršćani u Siriji i Iraku

Ipak, zajedničkom deklaracijom dvojica će čelnika pokazati kako im je najvažnija dobrobit kršćana u Iraku i Siriji, masovno protjeranih i životno ugroženih zbog rata i napada tzv. Islamske države, te da to predstavlja njihov zajednički interes.

Kuba je pritom idealno mjesto: daleko je od katoličko-pravoslavnih prepirki u Europi, većinski je katolička i bliska latinskoameričkom papi, ali i Rusiji, s obzirom na svoju antiameričku politiku i sovjetsko nasljeđe.

Najava sastanka kao potpuno iznenađenje

Agencije ističu da je najava sastanka došla kao potpuno iznenađenje i da je pripreman u strogoj tajnosti, posebice zbog nekih dužnosnika Ruske pravoslavne crkve koji se oštro protive bilo kakvoj ideji “jedinstva” i najmanjem znaku približavanja Rimu, prenosi Hina.

Razilaženja dviju crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi Papa i patrijarh mogli zajednički reagirati na progon kršćana. Kako javlja RIA Novosti, deklaracija dvojice poglavara već je usaglašena.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu