Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Papa Franjo nastavlja pokazivati koliko je velik, poslao je moćnu novogodišnju poruku: 'Nasilje prema ženama vrijeđa Boga'

Papa se usredotočio na teme majčinstva i žena

Pope Francis during the International Meeting of Prayer for Peace: No one is saved alone. Peace and Fraternity, in Campidoglio
International Meeting of Prayer for Peace, Rome, Italy - 20 Oct 2020,Image: 564815017, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Papa Franjo pozvao je u novogodišnjoj poruci u subotu kada Rimokatolička crkva slavi svetkovinu svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira, na prestanak nasilja prema ženama jer povrijediti ženu znači povrijediti Boga. Slaveći misu u bazilici sv. Petra u Rimu 85-godišnji papa Franjo činio se u dobroj formi za razliku od Stare godine kada je u zadnji trenutak odlučio da neće predvoditi misu kako se očekivalo, piše Reuters.

Papa je u subotu prehodao središnji brod bazilike čitavom duljinom za razliku od petka navečer kada je ušao sa sporednog ulaza i odande pratio misu. Zbog ishilagije (išijasa) uslijed čega se bolovi šire u noge, Papi su ponekad nemoguća dulja stajanja. U svojoj novogodišnjoj homiliji Papa se usredotočio na teme majčinstva i žena – za koje je kazao da održavaju tkanje života i uputio jednu od najsnažnijih poruka kojima poziva na okončanje nasilja nad ženama.

“I zato što majke donose život i drže ovaj svijet, učinimo velike napore kako bismo slavili majke i štitili žene”, rekao je Franjo. “Koliko je samo nasilja upereno prema ženama! Neka to prestane! Povrijediti ženu znači povrijediti Boga koji kroz ženu skrbi za naše čovječanstvo”.

I prošlog mjeseca govorio o nasilju nad ženama

Papa je i prošli mjesec u programu za talijansku televiziju govoreći o ženi koju je tukao bivši suprug rekao da je obiteljsko i nasilje prema ženama gotovo sotonski čin. Od početka pandemije covid-19, prije gotovo dvije godine, Franjo je nekoliko puta osuđivao obiteljsko nasilje koje je u mnogim državama poraslo u vrijeme lockdowna jer su tim mjerama žene bile potpuno zatvorene sa svojim zlostavljačima.

U poruci za Svjetski dan mira koja je objavljena u prosincu, papa Franjo je pozvao zemlje da novac koji izdvajaju za naoružanje preusmjere u obrazovanje i osudio je trošenje novca na oružje na uštrb socijalnih davanja. Godišnja poruka mira šalje se šefovima država i vlada i međunarodnim organizacijama, a Papa po jedan primjerak predaje dužnosnicima koji će ga posjetiti u Vatikanu tijekom godine.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu