Politika & Kriminal

Papa Franjo odbio primiti Trumpovog šefa diplomacije

Optužio je Pompea da pokušava uvući Katoličku crkvu u američke predsjedničke izbore

Vatikan je objavio kako je odbio zahtjev američkog državnog tajnika Mikea Pompea za audijenciju kod pape Franje i optužio ga da pokušava uvući Katoličku crkvu u američke predsjedničke izbore osuđivanjem vatikanskih odnosa s Kinom.

Primjedbe dvojice diplomata u Vatikanu uslijedile su nakon što je Pompeo u članku i nizu objava na Twitteru optužio Crkvu da je ugrozila svoj “moralni autoritet” obnovom sporazuma o imenovanju biskupa s Kinom.

Pompeo koji je danas boravio u Rimu, a u četvrtak bi se trebao susresti s vatikanskim dužnosnicima, ponovno je osudio Kinu na konferenciji o vjerskim slobodama u organizaciji američkog veleposlanstva.

Nema razgovora prije izbora

Dva glavna diplomata u Vatikanu, državni tajnik i kardinal Pietro Parolin i nadbiskup Paul Gallagher, rekla su da je papa Franjo odbacio zahtjev Pompea za audijenciju jer se ne želi sastajati s političarima uoči izbora. “Da, zatražio je. No Papa je već jasno rekao da ne prima političare u vrijeme izbora. To je razlog”, rekao je Parolin.

Diplomatski dvojac tvrdi da su ih “iznenadile” Pompeove kritike netom prije planiranog posjeta. “Obično kad se organiziraju posjeti visokih dužnosnika, dnevni red se pregovara u privatnosti, povjerljivo. To je jedno od pravila diplomacije”, rekao je Gallagher.

“Sporazum Vatikana i Kine je pitanje koje nema nikakve veze s američkom politikom. To je pitanje između Crkvi i ne bi se trebalo koristiti u druge svrhe”, rekao je kardinal Parolin.

Sporazum je korak unaprijed

Naime Vatikan i Peking potpisali su dvogodišnji sporazum o imenovanju kineskih biskupa. Taj sporazum ističe sljedeći mjesec ali bi trebao biti obnovljen. Dužnosnici Svete Stolice rekli su da sporazum nije savršen ali su ga opisali kao korak unaprijed nakon desetljeća u kojima su proganjani kineski katolici koji priznaju Papu.

Kineski katolici, njih gotovo 12 milijuna, podijeljeni su na “podzemnu” Crkvu odanu Vatikanu i Katoličko domoljubno udruženje koje nadzire država i određuje mu biskupe.

Pompea su na brifingu pitali “kreće li u borbu” s Vatikanom zbog Kine i kako bi to moglo utjecati na birače kršćane u SAD-u, a on je poručio da je to “jednostavno ludost”.

Predizborni folklor

Predsjednik SAD-a Donald Trump oštro se postavio prema Kini u svojoj izbornoj kampanji. Također je snažno povezan s konzervativnim pravoslavnim i katoličkim pokretima, od kojih su mnogi bili kritični prema papi Franji.

Pompeo se nije izravno osvrnuo na sporazum Vatikana i Pekinga, ali je rekao da Kina “najviše u svijetu ugrožava prava vjernika”.

“Vjerske slobode nigdje nisu napadnute kao u Kini”, rekao je Pompeo i dodao da Komunistička partije Kine nastoji “prigušiti svjetiljku slobode (..) u zastrašujućim razmjerima.”

Nastavite čitati