Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Papa Franjo opet pozvao na primirje u Ukrajini 'kako bi se ublažile patnje iscrpljenih civila'

Umjesto da se prekine, rat se proširio i pogoršao, rekao je Franjo

U povodu Uskrsa koji se danas slavi po julijanskom kalendaru, papa Franjo još je jednom pozvao na primirje u ratu u Ukrajini i na prekid napada na “iscrpljeno stanovništvo”.

“Danas se navršavaju dva mjeseca od početka ovog rata” 24. veljače, podsjetio je Papa nakon nedjeljne molitve pred tisućama vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra.

“Umjesto da se prekine, rat se proširio i pogoršao. Žalosno je da u danima koji su za kršćane najsvetiji i najsvečaniji češće čujemo ubojit zvuk oružja, nego zvuk zvona koja najavljuju uskrsnuće Kristovo”, kazao je Sveti Otac koji opetovano poziva ​​na mir u Ukrajini i osuđuje ​​patnje civilnog stanovništva.

Patnje iscrpljenog stanovništva

“I tužno je to što oružje zauzima više mjesta od riječi. Ponavljam poziv na uskršnje primirje, najmanji znak želje za mirom. I neka prestanu napadi kako bi se ublažile patnje iscrpljenog stanovništva”, nastavio je.

I Ujedinjeni narodi su danas pozvali na hitno primirje u Mariupolju da bi se omogućila evakuacija oko 100.000 civila koji su još zarobljeni u tom ukrajinskom lučkom gradu, gotovo u potpunosti pod kontrolom ruske vojske.

Franjo je još na Cvjetnicu, 10. travnja, pozvao na “uskršnje primirje koje bi pridonijelo postizanju mira pregovorima”, a potom se u četvrtak pridružio sličnome pozivu koji je uputio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.