Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Papa Franjo pozvao na prekid sukoba. Rat nazvao "barbarskim i svetogrdnim"

'Vrijeme je da ukinemo rat iz povijesti čovječanstva', poručio je papa

Pope Francis delivers the Sunday Angelus prayer from the window of his study overlooking St. Peter' Square at the Vatican on July 18, 2021. - Pope Francis on July 14, 2021, left the Rome hospital where the head of the world's 1.2 billion Catholics had undergone an operation on his colon on July 4. The 84-year old was whisked away from the Gemelli University Hospital in a car with tinted windows and was later spotted returning to his home within the Vatican's walls. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo danas je osudio “mučeništvo” Ukrajine i “barbarsku i svetogrdnu” rusku agresiju na tu zemlju, ali nije spomenuo Rusiju imenom. “Prošlo je više od mjesec dana otkad je počela agresija na Ukrajinu, otkad je počeo ovaj okrutni i besmisleni rat, koji je, poput svakoga rata, neuspjeh za sve, za sve nas”, rekao je Sveti Otac nakon nedjeljnog Angelusa.

“Rat ne uništava samo sadašnjost, već i budućnost društva. Čitao sam da je od početka agresije na Ukrajinu tu zemlju napustilo svako drugo dijete. To uništava budućnost zemlje, uzrokuje dramatične traume za najmlađe i najnevinije među nama. Eto, to je ta bestijalnost rata. Barbarski čin pun svetogrđa”, rekao je Papa.

UNICEF je u četvrtak objavio da je više od pola ukrajinske djece, njih oko 4,3 milijuna, moralo napustiti svoje domove od početka ruske invazije 24. veljače. “U mjesec dana rata u Ukrajini raseljeno je 4,3 milijuna djece, što je više od pola od 7,5 milijuna procijenjene dječje populacije u toj državi“, navodi se u priopćenju.

‘Čovječanstvo mora ukinuti rat, prije nego rat ukine čovjeka’

“Molim se da svaki politički vođa promisli o tomu, da se angažira i shvati, dok razmišlja o mučeničkoj Ukrajini, kako svaki novi ratni dan pogoršava situaciju za sve nas. Zato ponavljam svoj apel: bilo je dosta”, dodao je argentinski papa koji je se obratio hodočasnicima okupljenim na Trgu svetog Petra.

“Čovječanstvo mora shvatiti da je vrijeme da ukinemo rat, otkažemo ga iz povijesti čovječanstva prije nego što rat otkaže čovjeka iz povijesti”, poručio je papa Franjo.

Posljednjih tjedana papa Franjo, koji je ranije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ali i s pravoslavnim moskovskim patrijarhom Kirilom (koji čvrsto podržava rat) opetovano poziva na mir u Ukrajini, osuđujući “masakr” u zemlji u kojoj “teku rijeke suza i krvi “. Pretežno pravoslavna zemlja, Ukrajina ima veliku grkokatoličku manjinu pridruženu Vatikanu, koja je koncentrirana na zapadu zemlje.