Papa Franjo upozorava da ljudska pohlepa gura svijet u propast

Papa se zalaže za izgradnju modela u čijem je središtu čovjek, a ne novac

ZADNJA IZMJENA: lis 15, 2015
Foto: AFP

Papa Franjo je u razgovoru za francuski tjednik Paris Match pozvao na “odricanje od idolatrije novca” i izrazio nadu da će pariški summit o klimi u prosincu “pomoći u donošenju konkretnih i dugoročnih odluka za opće dobro”.

Sveti Otac je istaknuo da “kapitalizam i profit nisu sami po sebi loši ako se ne pretvore u idole. Nisu loši ako su samo oruđe”.

No, upozorio je, “ako novac i profit po svaku cijenu postanu fetiši koje obožavamo, ako je pohlepa u temeljima našeg društvenog i gospodarskog sustava, naša društva idu prema propasti”.

Moramo misliti na naraštaje iza nas

Papa Franjo je istaknuo da se “čovječanstvo mora odreći idolatrije novca i u središte staviti čovjeka, njegovo dostojanstvo, opće dobro i budućnost naraštaja koji će živjeti na Zemlji poslije nas”, rekao je, misleći pritom i na zaštitu planeta.

Osvrnuvši se na sadašnje sukobe u Siriji i u Iraku, pozvao je na “izgradnju modela gospodarskog razvoja u čijem će središtu biti čovjek, a ne novac”.

Zajednička kuća je onečišćena

U vezi s pariškim susretom na vrhu o klimi upozorio je da je “naša zajednička kuća onečišćena i ne prestaje propadati. Svi se moramo pokrenuti. Moramo zaštititi čovjeka od vlastita uništenja”.

Papa je pozvao da se pronađu “novi oblici razvoja kako bi tolike žene, muškarci i djeca koji trpe glad, iskorištavanje, ratove i nezaposlenost mogli dostojno živjeti i napredovati”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program