Politika & Kriminal

Papa ima snažnu poruku; kako zemlje koje zarađuju na oružju nisu spremne prihvatiti izbjeglice koje zbog njega bježe?

Tisuće migranata prisustvovale su misi na kojoj je Papa otkrio spomenik posvećen migrantima

Pope Francis presides the Via Crucis (Way of the Cross) torchlight procession at the ancient Colosseum (Colosseo, Colisee) on Good Friday, on April 19, 2019 in Rome. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
FOTO: AFP

Kršćani imaju “moralnu zadaću” pomoći svim isključenima skupinama, a zemlje proizvođači oružja potiču migracije i zatim odbijaju primiti izbjeglice koji su posljedica tih sukoba, rekao je u nedjelju u Rimu papa Franjo.

Tisuće migranata prisustvovale su na Trgu sv. Petra višejezičnoj misi na kojoj je Papa svečano otkrio spomenik posvećen migrantima na dan koji Katolička Crkva obilježava kao svjetski dan migranata i izbjeglica.

“Ratovi pogađaju neke dijelove svijeta, no oružje rata proizvodi se u drugim regijama koje su nespremne primiti izbjeglice koje su rezultat tih sukoba”, rekao je Franjo kako ga prenosi agencija Reuters.

Moli kršćane da odbace ravnodušnos

Pozvao je kršćane da odbace ravnodušnost i snažno se obvežu graditi pravedniji svijet, piše agencija dpa. “Ljubav za najdiskrimiranije, moralna je zadaća”, rekao je Papa te istaknuo “Posebnu pozornost moramo posvetiti strancima, kao i udovicama, siročadima i svima koji su odbačeni”.

Spomenik je izradio kanadski umjetnik Timothy Schmalz i nazvao ga “Angels Unaware”, a predstavlja skupinu od 140 migranata iz različitih kultura i povijesnih razdoblja.

Skulptura je nadahnuta hebrejskom porukom ljudima da ne zaborave gostoprimstvo jer neki primajući strance ugoste i anđele, a da toga nisu svjesni, piše agencija AFP.

Sve žrtve kulture odbacivanja

U povodu Dana migranata i izbjeglica, koji Katolička Crkva obilježava 105. put, Papa je kazao da nije “riječ samo o migrantima.

“Ne radi se samo o strancima, radi se o svim stanovnicima egzistencijalnih rubnih zajednica, koji su zajedno s migrantima i izbjeglicama, žrtve kulture odbacivanja”, rekao je se Jorge Bergoglio, koji je i sam potomak talijanskih useljenika u Argentinu.

Sa sobom poveo tri obitelji

Od početka svog pontifikata u ožujku 2013., Papa se opetovano snažno zauzimao za prihvat izbjeglica i migranata. Tako je već nekoliko mjeseci od preuzimanja Petrova prijestolja posjetio otok Lampedusu, glavnu ulaznu luku za migrante koji preko Sredozemnog mora stižu u Europu.

U travnju 2016., čak se vratio s grčkog otoka Lezbosa i sa sobom u zrakoplovu poveo tri obitelji izbjeglih sirijskih muslimana.

5.773 utopljenih i 11.089 nestalih migranata

Krajem srpnja, pozvao je međunarodnu zajednicu da djeluje “brzo i odlučno” kako bi se izbjegle nove tragedije migranata u moru.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je da su od 1. siječnja 2014. do 30. srpnja 2018, iz mora izvučena tijela 5.773 utopljenih migranata, a nestalih je u tom razdoblju 11.089 osoba čiji ostaci nisu pronađni.

Prema IOM-u, te pogibije i nestanci uglavnom se događaju središnjem dijelu Sredozmenog mora između Libije, Tunisa, Malte i Italije.

Nastavite čitati