Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Papa imenovao novog upravitelja Međugorja, Talijana

Mons. Cavalli dolazi na mjesto nadbiskupa Henryka Hosera koji je ljetos umro od posljedica koronavirusa

Pilgrims attend a mass at the church of the Holy Mother Mary on May 15, 2017 in southern Bosnian town of Medjugorje. - Pope Francis on May 13, 2017 expressed serious doubts regarding reported daily apparitions of the Virgin at Medjugorje in Bosnia, a site which attracts a million pilgrims annually. (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa mons. Alda Cavallija apostolskim vizitatorom za Međugorje nakon što je ljetos preminuo poljski nadbiskup Hernyk Hoser, objavio je u podne Tiskovni ured Svete Stolice i službena stranica ovog poznatog svjetskog mjesta molitve.

Mons. Cavalli dolazi u Međugorje nakon što je obnašao dužnost apostolskog nuncija u Nizozemskoj. U kratkome objašnjenju stoji kako ga Papa Franjo imenuje za apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme.

Mons. Cavalli nastavlja misiju koju je u Međugorju vršio nadbiskup Henryk Hoser, koji je preminuo 13. kolovoza 2021. godine u Varšavi od posljedica zarazom koronavirusa.

Karijera mons. Alda Cavallija

Mons. Aldo Cavalli rođen je 18. listopada 1946. godine u Leccu (Italija). Za svećenika biskupije Bergamo zaređen je 18. ožujka 1971. godine. Nakon svećeničkoga ređenja predaje književnost u sjemeništu te za to vrijeme završava studij političkih znanosti na katoličkome sveučilištu.

Od 1975. godine je u Papinskoj crkvenoj akademiji u Rimu, okrunivši boravak završenim postdiplomskim studijem teologije i crkvenoga prava.

Služio je u nekoliko nuncijatura kao tajnik te u Državnome tajništvu Svete Stolice. Bio je apostolski nuncij u Čileu, Kolumbiji, Malti i Libiji, a od 21. ožujka 2015. godine nuncij je u Nizozemskoj i stalni predstavnik Svete Stolice pri Organizaciji za zabranu kemijskoga oružja (OPCW).

Reakcija Hercegovačke franjevačke provincije

Kako su objavili iz Župe Međugorje provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko pozdravio je imenovanje novog apostolskog vizitatora za Međugorje.

“Ovo imenovanje čitamo kao znak brižne pozornosti Vrhovnoga Svećenika za ovo hodočasničko mjesto. Novoga Apostolskog Vizitatora dočekujemo s dubokim osjećajem zahvalnosti i poštovanja kao i njegova prethodnika, blagopokojnoga mons. Hosera, čiji je rođendan, baš znakovito, na današnji dan”, rekao je provincijal Šteko.

Sveta Stolica imenovala je 2018. apostolskog vizitatora za Međugorje. Fenomen Međugorja vezuje se uz tvrdnje šestero vidjelaca da im je 25. lipnja 1981. prvi put Gospa uputila poruke zbog čega je nazivaju Kraljicom mira. Najveći broj njih tvrdi da i danas imaju ukazanja.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu