Politika & Kriminal

Papa odbio ostavku nadbiskupa u čijoj je nadbiskupiji otkriveno 200 seksualnih zlostavljača

'Vatikan nije ustanovio da je postojala namjera da prikrije zloupotrebu', stoji u objašnjenju

Rome, Italy, 13th sept 2021, Departure of Pope Francis from Fiumicino International Airport for Budapest. After a brief stop in the Hungarian capital, where he will celebrate a mass for the closing of the 52nd International Eucharistic Congress, the pontiff will embark for Bratislava for a 4-day pastoral visit to Slovakia.
Departure of Pope Francis, Rome, Italy, 13th sept 2021 - 12 Sep 2021,Image: 631875360, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Papa Franjo odbio je ostavku nadbiskupa Hamburga koji ju je ponudio nakon što je u izvještaju naveden među nekoliko visokih dužnosnika Katoličke Crkve u Njemačkoj koji nisu adekvatno reagirali na seksualna zlostavljanja. Vatikan je u priopćenju naveo da je pomno pregledao dokumente povezane s aktivnostima nadbiskupa Stefana Hessea, koji je nekoć bio zadužen za kadroviranja u nadbiskupiji Koeln.

Iako je Vatikan ustanovio nedostatke u organizaciji njegovog ureda i osobne proceduralne greške, nije ustanovio da je postojala namjera da prikrije zloupotrebu, navodi se u priopćenju Vatikana koje je objavljeno na mrežnoj stranici Njemačke biskupske konferencije.

“Osnovni problem, u širem kontekstu upravljanja nadbiskupijom, bio je nedostatak pažnje i osjetljivosti prema žrtvama zlostavljanja”, stoji u priopćenju.

‘Ponizno prepoznaje pogreške’

Nadbiskup je ponudio ostavku u ožujku nakon što je objavljeno izvješće na 800 stranica o odgovoru na seksualna zlostavljanja u nadbiskupiji Koeln. U tom se izvješću navodi da je otkriveno preko 200 zlostavljača i više od 300 žrtava u razdoblju od 1975. do 2018.

“S obzirom na činjenicu da nadbiskup ponizno prepoznaje pogreške koje je napravio u prošlosti te je ponudio ostavku, Sveti Otac je odlučio ne prihvatiti ostavku”, rekao je Vatikan.

Biskupi su kazali da prijepor zbog izvještaja o zlostavljanju u koelnskoj nadbiskupiji, koja ima najviše vjernika od svih biskupija na njemačkom govornom području, nanosi štetu Katoličkoj Crkvi širom zemlje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu