Politika & Kriminal

U Parizu je potpuni kaos; policija baca suzavac na maskirane prosvjednike na prvomajskom skupu

Francuska policija ranije je upozorila na moguće nerede

A protestor kicks back a tear gas canister   during clashes with police   prior to the start of the annual May Day rally in Paris on May 1, 2019. - France's zero-tolerance approach to protest violence will be tested on May 1, when a heady mix of labour unionists, "yellow vest" demonstrators and hardline hooligans are expected to hit the streets on Labour Day. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
FOTO: AFP

Francuska policija bacila je suzavac na maskirane prosvjednike u središtu Pariza u srijedu dok su tisuće ljudi koristile prvosvibanjski skup kako bi prosvjedovali protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona. Radnički sindikati i tzv. “žuti prsluci” bili su na ulicama širom Francuske samo nekoliko dana nakon što je Macron iznio političke prijedloge uključujući porezne rezove u visini 5 milijardi eura.

Reutersov svjedok rekao je da je interventna policija ispalila suzavac kako bi rastjerala skupinu maskiranih prosvjednika koji su se priključili tradicionalnoj prvosvibanjskoj povorci. Neki prosvjednici u kapuljačama ili žutim prslucima odgovorili su bacajući predmete na policiju. Na televizijskim snimkama vidi se kamion s razbijenim prozorima.

Crni blok pozivao na izlazak na ulice

Francuska policija u utorak je upozorila na moguće prvosvibanjske sukobe s ekstremnolijevim anarhističkim skupinama, poznatim kao Crni blok, nakon poziva preko društvenih mreža radikalnim prosvjednicima da iziđu na ulice.

Vlasti kažu da očekuju oko 2000 prosvjednika Crnog bloka iz Francuske i Europe na marginama tradicionalnog prvosvibanjskog okupljanja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu