Politika & Kriminal

Patrijarh Porfirije o Balaševiću: 'Ljubav o kojoj je neumorno pjevao bila je sam sadržaj njegova života'

Novi poglavar SPC-a izrazio je sućut Balaševićevoj supruzi Oliveri i njihovoj djeci

Zagreb: Liturgija u Hramu Preobraženja Gospodnjega povodom pravoslavnog Božića 07.01.2019., Zagreb - Liturgiju u Hramu Preobrazenja Gospodnjega povodom pravoslavnog Bozica predvodio je mitropolit zagrebacko-ljubljanski Porfirije Peric. 

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Novoustoličeni patrijarh srpski Porfirije uputio je nedjelju sućut obitelji legende jugoslavenske glazbene scene Đorđa Balaševića i poručio da je u osobnim susretima “upoznao i javnosti nevidljive dimenzije njegove ličnosti”, te da ljubav o kojoj je Balašević pjevao “bila sam sadržaj njegova života”.

“Molim se za spas duše onog Đorđa koji je, u teškim godinama, unosio smisao i vedrinu u svakodnevicu mnogih generacija”, istaknuo je patrijarh Porfirije u poruci sućuti Balaševićevoj obitelji.

Izrazio sućut supruzi Oliveri i njihovoj djeci

Ljubav o kojoj je neumorno pjevao bila je sam sadržaj njegova života, posvećenog supruzi Oliveri i njihovoj djeci, istaknuo je patrijarh.

“I zbog te ljubavi, i zbog ove vedrine i smisla koji se nježno krio svuda po njegovim stihovima, ali i zbog osobnih susreta u kojima sam upoznao i javnosti nevidljive dimenzije njegove ličnosti, izražavam iskrenu sućut obitelji Đorđa Balaševića”, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Molitvama uzvraćam na tu neograničenu količinu ljubavi za sve lijepo, blago i pitomo, poput bačke ravnice našeg Đoleta“, navodi se u sućuti patrijarha koju je prenijela Informativna služba SPC-a.

Ustoličen na dan Balaševićeve smrti

Patrijarh Porfirije ustoličen je na tron kao 46. poglavar SPC-a 19. veljače, upravo na dan kad je Đorđe Balašević, zbog posljedica upale pluća izazvane koronavirusom, preminuo u novosadskom Kliničkom centru.

Đorđe Balašević ispraćen je u nedjelju na Gradskom groblju u rodnom Novom Sadu u krugu najuže obitelji i uz tamburaše koji su svirali Balaševićevu pjesmu “Olivera”, posvećenu njegovoj supruzi.

U Novom Sadu je dan Balaševićeva pogreba proglašen Dan žalosti, a novosadski Radio 021 tijekom cijelog dana, u znak sjećanja na svog legendarnog sugrađanina, emitira isključivo Balaševićevu glazbu s ploča i koncertne snimke te neke od njegovih govora i poruka s brojnih koncerata.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu