Politika & Kriminal

Pavasović Visković o izručenju: 'Bilo bi zgodno da se Mamića dovede u Hrvatsku, u situaciju da progovori'

‘Mamić je ljut na ljude koji su mu došli glave’, tvrdi Pavasović Visković

18.10.2017., Zagreb - Na Zupanijskom sudu dolazak osumnjicenih u aferi Agrokor te njihovih odvjetnika. Ljubo Pavasovic Viskovic
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Odvjetnik osječkog suca Darka Krušlina koji je jučer pušten na slobodu i kojemu nije određen istražni zatvor, Ljubo Pavasović Visković gostovao je na televiziji N1 gdje je komentirao proces.

Kaže kako se nadao odluci da sudac Krušlin bude pušten da se brani sa slobode. “Sudac je prihvatio moju argumentaciju da svjedoci svjedoče na nesporne okolnosti tako da nije bilo potrebe da se Krušlina dalje zadržava”, rekao je.

Podsjetimo, Krušlina se tereti da je primio sat od Zdravka Mamića. Pavasović-Visković kaže kako se sve to odvilo prije nego je Krušlin znao da će biti sudac u Mamićevom slučaju.

‘On je taj sat vratio odmah’

Dodaje kako se radi o nespretnom slučaju. “On je taj sat vratio odmah, a sve se događalo u specifičnom okruženju u svečanoj loži nakon utakmice. Ako gledamo pravno, u situaciji kad optužnica nije potvrđena, pitanje je hoće li postati pravomoćna i bilo je 15-20 posto šanse da Krušlin postane netko tko će imati presudnu ulogu u Mamićevu slučaju”, rekao je Pavasović Visković.

Mamić je tvrdio da su se druženja nastavila te da je Krušlin bio i na zabavi njegova odvjetnika Veljka Miljevića. Pavasović-Visković kaže kako Krušlin to ne objašnjava nego da to objašnjavaju činjenice.

“A to je da je on s Vekićem prljavo navučen na tu zabavu. Kad se to događa čak ni Miljević nije tada odvjetnik Mamića. Na zabavi Krušlin nije imao kontakta s Mamićem, povukao se u stranu, nakon toga i otišao, a Mamić je svojim metodama iskonstruirao sve što se dogodilo”, rekao je Pavasović Visković za N1.

‘Mamić je ljut na ljude koji su mu došli glave’

Pavasović Visković dalje priča kako je ovo prilično paradoksalna stvar jer je pravosuđe sjajno odradilo svoj posao u Mamićevom slučaju. “Sve za što se žalio je izgubio, nije mu vraćen novac, sve o čemu on govori se dogodilo suprotno od onoga što on govori da je kupio i platio. Ovo je slučaj gdje je pravosuđe u visokoprofilnim slučajevima odradilo svoj posao”, kaže.

Smatra kako je Mamić ljut na ljude koji su mu došli glave. Mamiću na osječkom sudu nije popušteno niti milimetra i to je paradoks i tuga ovog cijelog sustava. On je iznimno ljut na ljude koji su mu došli glave, a pokazuje i činjenicu da je pravosuđe laka meta”, kaže.

Odgovarajući na pitanje je li moguće da Mamić postane pokajnik u hrvatskom pravosuđu Pavasović-Visković odgovara: “Ako se tome nada, netko ga je iskoristio. Niti će Tadić niti će Mamić dobiti pokajnicu, a nitko u DORH-u neće napraviti to da jednom takvom opskurnom liku ide na ruku.”

Što s izručenjem Mamića?

Pavasović Visković je rekao kako se na kraju balade sve svodi na Mamića i to što on tvrdi. Kaže da će biti još svjedoka iz Dinama.

“Novac koji je navodno predan za mito je prikupila predsjednica uprave Dinama, koja je sad u statusu svjedoka, ali moguće da preraste u nešto drugo. Ima provjera vezanih uz putovanje Vekića u Dubai”, priča pa dodaje kako se, što se njegovog klijenta tiče, sve svodi isključivo na ono što Mamić tvrdi.

Govoreći o izručenju Mamića kaže da treba vidjeti kakav će stav zauzeti izvanraspravno vijeće ali i da je sigurno kako će se u jednom trenutku steći uvjeti temeljem ovog postupka da se zatraži izručenje Mamića od BiH.

‘Bilo bi zgodno da se Mamića dovede u Hrvatsku’

“Tu se vraćamo na drugi teren, a to nije pravosuđe jer je ono činjenicom da se vodi postupak protiv Mamića obavilo posao, ostalo će ostati na politici. Zdravko Mamić će biti ili neće biti izručen Hrvatskoj točno u onoj mjeri koliko politički vrh u Hrvatskoj bude na tome inzistirao. Ako odluka Vlade bude beskompromisno da se on izruči, on će biti izručen”, rekao je za N1.

“Odluka BiH da ne izruči Mamića može biti samo politička. Ako politički vrh napravi adekvatan pritisak, on će Mamića dobiti”, rekao je Visković, dodavši da bi bilo “vrlo zgodno da se Mamića dovede u Hrvatsku i dovede u situaciju da progovori”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu