Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Penava: 'Da je DP na vlasti, Tuđmanov rođendan bi se tjedan dana slavio u vrtićima, avioni bi letjeli nad Zagrebom'

Kaže da bi to bilo organizirano tako da se danas u svakom selu i gradu održavaju proslave

14.05.2022., Vukovar - U Vukovaru je obiljezena 100. godisnjica rodjena Franje Tudmana polaganjem cvijeca i paljenjem kod spomen poprsja Franje Tudmana na Trgu Republike Hrvatske, a svecana akademija odrzana je u Gradskom muzeju Vukovar. Ivan Penava. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

Svečanom akademijom u organizaciji članova Inicijalnog kruga “Tuđman 100” u vukovarskom Gradskom muzeju obilježena je 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana uz poruku kako aktualna državna i zagrebačka vlast zanemaruju Tuđmanov lik i djelo. Uz domaćina, vukovarskog gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu, Tuđmanu su počast odali i članovi inicijalnog kruga Josip Jurčević, Bosiljko Mišetić i Josip Pečarić.

“Ovdje u Vukovaru prisjećamo se sa zahvalnošću čovjeka koji je ostvario povijesni san hrvatskog naroda i svih naraštaja, samostalnu neovisnu hrvatsku državu”, rekao je Mišetić. Jurčević je ocijenio da je između Franje Tuđmana i Vukovara “uspostavljena i postoji trajna simbolična veza”, ponajprije kroz vukovarsku bitku u kojoj se 1991. branio Vukovar od velikosrpske agresije i simbol je hrvatskog zajedništva.

Ustvrdio je i da “što Franju Tuđmana više ‘detuđmaniziraju’, on zadobiva sve veće simbolično značenje”. Akademik Pečarić smatra da se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prema Tuđmanu odnosi na isti način kao što se odnosi i država. “U Hrvatskoj vole Tuđmana uvijek titulirati kao doktora, a oni koji imalo znaju o znanosti znaju da je doktor najmanja, a akademik najviša znanstvena titula. To što je Tuđman akademik se u pravilu prešućuje”, napomenuo je.

‘Da je DP organizirao, nad Zagrebom bi njemu u čast letjeli vojni avioni’

Vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kazao je kako bi – da se pitalo Inicijalni krug i Domovinski pokret kako bi trebala izgledati proslava Tuđmanovog 100. rođendana – to bilo organizirano tako da se danas u svakom selu i gradu održavaju proslave. “Cijeli tjedan bi ustanove, vrtići, škole, znanstvene i druge ustanove imali temu 100-tog rođendana Franje Tuđmana. Danas bi nad Zagrebom letjeli vojni avioni u čast Franje Tuđmana, a ne Macrona, kako smo gledali prije nekoliko tjedana”, poručio je Penava.

Komentirao je nedolazak mlađeg sina Franje Tuđmana, Stjepana, u Vukovar rekavši da je Stjepan Tuđman, rezigniran cijelom situacijom oko proslave 100. obljetnice rođenja njegova oca, odlučio ostati u Zagrebu s obitelji te otići u Veliko Trgovišće, u rodnu kuću svoga oca, i biti na misi zadušnici u kapeli na Tuškancu. Penava je poručio i kako je odnos državne i zagrebačke vlasti prema članovima obitelji Franje Tuđmana najbolji primjer odnosa vlasti prema tuđmanizmu, suverenizmu i Hrvatskoj kakvu je Tuđman stvarao s hrvatskim braniteljima 1991.

Članovi Inicijalnog kruga “Tuđman 100” prethodno su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili vijenac i zapalili svijeću, a to su učinili i podno Tuđmanovog spomen poprsja na Trgu Republike Hrvatske u središtu Vukovara. Sveta misa služena je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više