Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Penava je s gradskih 2,4 milijuna kuna dao izgraditi kafić. Mudro ulaganje bi se moglo vratiti za nekih 100 godina

Vukovar je zbog štednje smanjio noćnu rasvjetu, no ovo se gradonačelniku činilo kao razumna investicija

FOTO: Vukovar/Pixsell

Na dunavskoj šetnici u Vukovaru, podno Županijske ulice, kamo gradonačelnik Vukovara, saborski zastupnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dovodi novinare čim se na drvoredu japanskih trešnja u proljeće pojavi prvi cvijetak, sagrađen je ugostiteljski objekt, kafić veličine 31,50 kvadratnih metara.

Zanimljivo, gradnju i opremu kafića svim potrebnim sadržajima financirao je grad Vukovar: cijela investicija vrijedna je 2.416.860,75 kuna s PDV-om, a projekt je s milijun kuna pomogao i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Ushićeni gradonačelnik

Kafić u dvije razine, sa spremištem i predprostorom, te muškim i ženskim toaletom opremljen je – kako stoji u natječaju – s 24 stola i 96 stolica (te isto toliko jastuka za stolice), šest barskih stolica, tri viseće ljuljačke, tri police za ostavu, pet suncobrana, vješalicom s posudom za kišobrane, klima uređajem, šankom, ledomatom, strojem za pranje suđa, omekšivačem vode i hladnjakom.

Sve to platio je Grad Vukovar, a gradonačelnik Penava, koji je ovih dana s najbližim suradnicima obišao kafić, ushićeno je izjavio:

”Slušajući i osluškujući mišljenja i želje građana i posjetitelja našeg grada koji su iskazali interes za ovakvom vrstom objekta, a kako bi tijekom rekreacije i šetnje imali gdje odmoriti, odlučili smo se za ovaj projekt. Ovakvim se sadržajima Vukovar nastoji dodatno otvoriti Dunavu te stvoriti put i za mnoge druge ugostiteljske, ali i turističke sadržaje uz samu rijeku”.

Štedi se na javnoj rasvjeti

Da Penava i inače osluškuje ”mišljenje i želje građana” pokazao je i u ožujku ove godine kada je proveo anketu među Vukovarcima (na uzorku od 665 osoba) pitajući ih jesu li za povećanje komunalne naknade od 40 do 50 posto ili pak za redukciju javne rasvjete.

Naravno, kako je Telegram već pisao, građani su se opredijeli za pedesetpostotno smanjenje noćne rasvjete, a Penava je sve objasnio poskupljenjem struje i potrebom štednje. A sada, dva mjeseca kasnije, grad Vukovar raspisuje javni natječaj za najam kafića u čiju je gradnju i uređenje uložio gotovo 2,5 milijuna kuna.

Povrat za sto godina

Natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora objavljen je na službenim stranicama Grada Vukovara 26. svibnja, a otvaranje ponuda bit će 9. lipnja. Početni iznos zakupnine iznosi 1575 kuna mjesečno bez PDV-a.

Ako pretpostavimo da će najbolja ponuda biti oko 2000 kuna, to bi značilo da će Grad Vukovar prihodom od najma investiciju od oko 2,5 milijuna kuna vratiti za sto godina. Inače, praksa je da se povrat uloženog novca u slične investicije očekuje za desetak godina.

Penava određuje cijenu

Posebno je zanimljiva stavka iz ugovora (članak 6.) koja doslovce kaže: ”Tijekom trajanja ugovora o zakupu poslovnog prostora, zakupnina se može povećati ili smanjiti sukladno odluci gradonačelnika”. Doslovno, to znači da Penava može mijenjati cijenu najma kafića naviše, ali i naniže, kao da je privatni vlasnik tog prostora.

Ulaganje javnog novca u gradnju i opremanje kafića samo je jedan od krajnje neobičnih projekata u koje se upustio gradonačelnik Penava, a o čemu je Telegram opširno pisao krajem prosinca prošle godine.

Kafić umjesto hotela

Tu spada projekt osvjetljavanja šume na Adici sa svjetlećim životinjama od inoksa, vrijedna oko 32 milijuna kuna, potom osvjetljavanje dizalica u Luci Vukovar (pet milijuna kuna), grdanja još uvijek neotvorene, a odavno završene riječne marine (oko devet milijuna kuna) te majka svih Penavinih projekata, izgradnja poslovno-stambenog nebodera od 36 katova (najvišeg u Hrvatskoj) u kojem će se nalaziti i Hotel Hilton.

Od ”najveće investicije u kontinentalnom dijelu Hrvatske u turizmu u zadnjih 30 godina” kako je Penava nazvao izgradnju Vukovar Towera vrijednog 185 milijuna kuna, o čemu je još 4. svibnja 2019. godine s braćom Frenkom i Džekom Đorđićem, predstavljenim kao švicarskim investitorima, potpisao ugovor, nema ništa (na mjestu gdje se trebao graditi još uvijek stoji derutni Hotel Dunav), ali se zato Penava upustio u skromniji poduhvat: javnim novcem izgradio je kafić kojeg sada nudi u najam, a ulaganje od oko 2,5 milijuna kuna trebalo bi se vratiti za 100 godina.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više