Penava je usred zabrane okupljanja sazvao presicu da se hvali rezultatima od lani. I pritom je malo psovao

Telegram ima snimku gradonačelnikovog obraćanja novinarima koje je iz čista mira okupio usred kampanje krize s koronom

ZADNJA IZMJENA: tra 2, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Da se dogodilo jučer, moglo je zvučati kao loša prvoaprilska šala: Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i gubitnik na unutarstranačkim izborima u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, danas – kada svi govore o COVID-u 19 – sazvao je tiskovnu konferenciju da bi izvijestio novinare o rezultatima prošlogodišnje turističke sezone u tom gradu. Po onoj, Selo gori, a baba se češlja, Penava se nadugačko i naširoko hvalio brojem ostvarenih noćenja, dolaskom kruzera i putnika, te najavio kako će se ”nastaviti daljnja ulaganja koja će svakako biti na dobrobit našega grada”.

“Prošla turistička sezona bila je rekordna, ostvareno je 27,74 posto više noćenja u odnosu na 2018. godinu te 15,59 posto više dolazaka. U Vukovar je u 2019. godini uplovilo 351 kruzer što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 51,9 posto, a 49.114 putnika s njih posjetilo je Vukovar”, rekao je ponosno Penava te dodao kako je ostvarene rezultate pratio i privatni sektor. Tako je, kaže, rasla ponuda smještajnih kapaciteta: otvoreno je devet novih smještajnih objekata pa tako u 40 smještajnih objekata sada u Vukovaru ukupno ima 948 ležajeva”.

Odgovor zatečenim novinarima

Novinari su bili zatečeni temom tiskovne konferencije, pa je jedan od njih začuđeno zapitao šeficu tamošnje turistice zajednice Marinu Sekulić – koja je također sudjelovala na konferenciji za medije – kakva je svrha, u vrijeme pandemije koronavirusa, sazivanje novinara da bi ih se izvijestilo o turističkim podacima za prošlu godinu. Nakon njenog odgovora, javio se ljutiti Penava i doslovce rekao:

”Svrha? Ja ne znam, meni je svrha izvijestiti javnost o pokazateljima za prošlu godinu. Mislim da je to dužnost mene kao javnog djelatnika i vas kao medija. Mogu se složiti, ovaj, da to dovodiš pod znak pitanja treba li il’ ne treba, ali sam si odgovori. Jebi ga, da smo imali nešto loše, vjerujem da bi tu bio i CNN, jel’. Sad kad imamo nešto pozitivno, sad postavljate pod znak pitanja svrhu. Tako da ovaj, ja smatram i promišljam, da je svrha bila javnost upoznati s trendovima u Gradu Vukovaru”, rekao je, uz to i opsovavši, vukovarski gradonačelnik Penava.

Tko je shvatio, shvatio je

No, najavio je uskoro i sličnu, jednako aktualnu tiskovnu konferenciju: “Kroz tjedan dana, kada budemo imali gospodarske pokazatelje, napravit ćemo isto, a sad, bože moj, tko smatra da to nisu zanimljivi podaci nek’ ne izvještava o tom’ i sve u redu, nema uopće problema. Jel? Samo je bitno kako stvari idu onda u narednom periodu kad se postavljaju pitanja o tome da su neki rezultati bili, bilo da su dobri, bilo da su loši, a ne da bude ono, nismo znali”, rekao je Penava.

Pa tko je shvatio – shvatio, a tko nije ni neće.

Drago Hedl
Istraživački novinar
494 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program