Politika & Kriminal

Penava izlazi iz HDZ-a, s njim idu svi vijećnici. Najavio osnivanje nove stranke

Kaže da postoji mogućnost izlaska na izbore na listi Domovinskog pokreta

U 11 sati počela je konferencija za medije vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je objavio da izlazi iz HDZ-a. S njim izlaze i svi gradski vijećnici. Damir Barna, dožupan VSŽ-a, prvi je izašao pred novinare. „Želim vas izvijestiti da s današnjim datumom iz članstva HDZ-a istupaju, i nastavljaju djelovati neovisno, predsjednik Glavnog odbora, svi zamjenici predsjednika Glavnog odbora, predsjednik Glavnog vijeća, svi vijećnici i svi predsjednici temeljnih organizacija. Pitanje o tome zašto je do ovoga došlo trebalo bi postaviti na svim nivoima HDZ-a izvan Gradskog odbora”, rekao je.

Ubrzo je pred novinare stao i Ivan Penava. „Ovo je za nas težak i emotivan trenutak. Nije nam to drago, i mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti i stranačke stege izabrati ovo prvo“, kazao je vukovarski gradonačelnik te nastavio:

„HDZ nastavlja sramotnu šutnju. Okrenuo je leđa Vukovaru i pregazio vrijednosti žrtava. Svi se zahvaljujemo na suradnji i krećemo svojim putem. Ovo je ipak grad heroja, i naša je dužnost ostati uspravnima zbog njih i generacija koje dolaze. Ne samo da su nastavili sa sramotnom šutnjom, nego su i od nas tražili da šutimo”, rekao je Penava.

Nabrajao razloge

Penava je nastavio s nabrajanjem razloga izlaska iz HDZ-a. “Prvi razlog za ovo je neprocesuiranje ratnih zločina. Drugi razlog je gospodarski. Vukovar se konstantno, od strane ove i svih drugih vlada, koristi u marketinške svrhe. Koliko ste puta čuli od ministara, premijera, ili čak gospodina Junckera, o Zakonu o poticanju ulaganja. Još ne postoji ni prijedlog tog zakona. Najveća vukovarska poduzeća dovedena su u opasnost. Borovo, Vupik, Velepromet, Komunalac i čitav niz tvrtki ostali su bez prava iz 2001. godine.

Treće, i ključno, je popis stanovništva. Još jednom je u trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera Vukovar izdan. Nevjerojatan je dogovor da manjinci popisuju manjince, a teret toga će snositi građani Vukovara. Ustupak koalicijskom partneru stavljen je ispred građana Vukovara i žrtve“, kazao je Penava.

Najavio osnivanje stranke

Novinari su ga pitali je li o ovome razgovarao s Plenkovićem. „U noći 15. ožujka, dan kada smo saznali rezultate unutarstranačkih izbora, Plenkoviću sam čestitao. Nakon toga nismo kontaktirali“, kazao je.

Vukovarski gradonačelnik najavio je osnivanje nove stranke. Spomenuo je i mogućnost izlaska na parlamentarne izbore na listi Domovinskog pokreta. „Naši ciljevi su jasni. Svi ste svjesni u kojem smjeru ide ova priča. Svi mi koji izlazimo iz HDZ-a izlazimo u neovisnu stranku. Kako će se zvati i kada ćemo je oformiti je još pred nama. Hoćemo li se naći na listi s Domovinskim pokretom ovisit će o ovim vrijednostima. Ostajemo dosljedni svojim stavovima, za razliku od vrha HDZ-a“, kazao je Penava.

Što ako Škoro koalira s HDZ-om?

Što će biti ako Domovinski pokret odluči koalirati s HDZ-om a vi s njima izađete na izbore, pitali su novinari Penavu. “U HDZ-u postoje vrlo različita promišljanja, kao što se moglo vidjeti na primjeru gospodina Culeja. Nitko od nas neće loše govoriti o HDZ-u. Kada sam rekao da je stranka okrenula leđa žrtvi Vukovara, netko će se naći uvrijeđenim. Sa Škorom da, ali pod našim uvjetima, koji su jasni”, odgovorio je vukovarski gradonačelnik.

Novinari su zatražili da Penava jasno odgovori što će se dogoditi ako Domovinski pokret koalira s HDZ-om. „Meni u mentalnom stavu nije način na koji vi postavljate pitanje. Mi smo u službi interesa Vukovara, a ubuduće i Slavonije i RH. Ako realizacija tih ciljeva zahtjeva suradnju s nekim XY, onda će tako i biti. Što nam je vrijedilo više od 20 godina u HDZ-u, a da nitko nije odgovarao za razorene gradove sravnjene sa zemljom. Tu je točka, kraj, ogromna tišina koja para uši“, rekao je Penava.

Odgovornost za nečinjenje

Kada je donesena odluka o izlasku iz HDZ-a, i koliko već dugo disidenti pregovaraju sa Škorom, pitali su novinari Penavu. „Ako uđete u analitiku ovoga svega, vidjet ćete kontinuitet transparentne politike u našim najavama slijeda događanja. Nemoguće je izdvojiti točan trenutak, to je rezultat jedne dosljedne politike. O Škori su me pitali i tijekom kampanje za predsjedničke izbore. Tada smo bili do kraja uz stranku i predsjednicu jer smo bili lojalni i pokazivali zahvalnost i lojalnost. Ali kada je stranka tražila da uđemo u konflikt sa Škorom i ljudima oko njega, to nismo htjeli. S njima razgovaramo već godinama jer dijelimo svjetonazor“, otkrio je vukovarski gradonačelnik.

Je li se ikada dogodilo da Plenković izravno dobije nešto što ste zatražili, ili je samo davao obećanja koja nije ispunjavao, zanimalo je novinare. „Nije nikada Plenković rekao da je nešto nemoguće ili nerealno. Nikada nije ni vršio pritisak da promijenimo neku odluku. Prisjećam se njegove izjave iz 2018. godine o prosvjedima u Vukovaru, kada je rekao neka svatko snosi odgovornost za svoje postupke. Razgovarali smo uoči tog prosvjeda, a vi sami procijenite je li to pritisak.

No, danas postavljam pitanje: tko preuzima odgovornost za nečinjenje? Gdje je odgovornost HDZ-a i Andreja Plenkovića zato što će biti još jedan premijer u nizu koji nije učinio ništa da donese pravdu žrtvama Vukovara“, kazao je Penava.

Ide Škori?

O političkoj budućnosti Ivana Penave danima se nagađa; jedna od najizglednijih opcija činio se prelazak u Domovinski pokret Miroslava Škore. Penava, kojeg se svrstava na desno krilo HDZ-a, proteklih se dana u medijima sukobljavao s predsjednikom stranke, premijerom Andrejem Plenkovićem.

Napetosti između vukovarskog gradonačelnika i premijera traju već neko vrijeme, pa je u listopadu 2018. godine Penava organizirao prosvjed. Do posljednje javne svađe došlo je kada je Penava u ponedjeljak Plenkovićevu izjavu kako tvrtka Borovo radi zahvaljujući Vlada proglasio prijetnjom.

„Ova Vlada i ova država postoji postoje prije svega zahvaljujući angažmanu grada Vukovara i njegovih stradalnika”, kazao je Penava na presici koju je sazvao samo kako bi odgovorio Plenkoviću. Miroslav Škoro nije htio jasno odgovoriti na pitanje o tome hoće li se Penava pridružiti njegovom Domovinskom pokretu, u nekoliko navrata izjavivši kako će o tome razgovarati kada vukovarski gradonačelnik riješi svoj status u matičnoj stranci.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu