Politika & Kriminal

Incident u Vukovaru; Penava bacio na pod statut na ćirilici, prijetio Srbima i urlao: 'Uzor su vam četnici!'

Dogodilo se to u raspravi s vijećnikom SDSS-a Srđanom Kolarom

FOTO: N1

Vukovarsko Gradsko vijeće danas odlučuje o prijedlogu Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara došlo je do incidenta, nakon što je SDSS-ovac Srđan Kolar dao je gradonačelniku Vukovara statut na ćirilici uz natpis na latinici “Da se bolje razumijemo”. Tada je Ivan Penava uzeo statut i bacio ga na pod, javlja N1.

Statut na ćirilici Kolar je Penavi dao nakon odluke Vijeća da se nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru. “Neću ovo primiti. Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru”, kazao je Penava.

“Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosrpske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!”, povišenim je tonom rekao Penava.

Pitanje legitimnosti

Kolaru je rekao da ga je duboko uvrijedio. “Pogazili ste sav napor i trud u procesu mirne reintegracije, ponijeli ste se kao da ga nikad nije bilo. Znam da su vam bitni politički bodovi, ali zašto vam nisu bitni građani”, kazao je Kolaru Penava.

“Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!”, povišenim je tonom rekao Penava, koji je prema navodima N1 Televizije Kolaru potom dao majicu s brojem 2717. Riječ je o broju ubijenih građana u Vukovaru 1991. godine.

Duel s Milakovićem

“Ne možete prihvatiti trećinu stanovništva u Vukovaru, da mi nemamo legitimnost”, kazao mu je Kolar. Potom se za riječ javio i zamjenik gradonačelnika i predstavnik srpske nacionalne manjine Srđan Milaković. “Pa ljudi gdje ovo vodi? Pa tko je donio Zakon o nacionalnim manjinama? Ovo je rasprava s unaprijed poznatim ishodom i suđenje s unaprijed poznatom presudom”, kazao je te istaknuo kako on i njegove kolege više neće sudjelovati u raspravi. Potom su vijećnici izašli van iz vijećnice.

Penava je dodao da je sve to očekivano. “Naprosto kada bilo koja strana nema dovoljno čvrste argumente se pribjegava medijskom cirkusu. Ovo je čovjek koji je izjavio da je Oluja etničko čišćenje. Milaković slobodno komunicira jezikom nacionalne manjine. Uvijek su ti neki ugroženi….Ispada da je jedino što ih zanima je stav velikosrpske politike o ugroženosti, o Domovinskom ratu”, kazao je Penava.

Zaključak o razumijevanju

Inače, zaključak o kojem se danas raspravlja sastoji se od tri dijela. U prvom dijelu zaključka konstatira se da je dostignut stupanj dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i svih ostalih nacionalnih manjina na razini koja omogućava suživot i dijalog do određene razine.

U drugom dijelu zaključka se konstatira da svi živimo i radimo kad su – na području Vukovara – još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava većini građana svih nacionalnosti. “Svim tim građanima koji imaju jedan nazivnik – a to je da su se usprotivili velikosrpskoj agresiji ili su ostali samo građani grada zatočeni opsadom u nehumanim uvjetima granatiranja i pogibelji – svim tim ljudima uskraćeno je temeljno ljudsko pravo na život, dostojanstvo i slobodu, i to ne samo ’91., nego i do dana današnjeg, zapravo sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar”, rekao je Penava.

Treći dio zaključka – tu se konstatira da u kontekstu tih činjenica, nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru”, kazao je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik u petak na sjednici Gradskog vijeća.

Nastavite čitati