Penava, smrtno ozbiljno, daje 5,5 milijuna kn da osvijetli ove dizalice, uvjeren da će postati turistička atrakcija

Gradsko vijeće Vukovara odobrilo je prijedlog gradonačelnika i time njegov san pretvorilo u javu

ZADNJA IZMJENA: ruj 20, 2020

Vukovar će sljedeće godine za dekorativnu rasvjetu četiri dizalice u Luci Vukovar potrošiti 5,5 milijuna kuna. Tako je 9. rujna odlučilo tamošnje Gradsko vijeće i pretvorilo u javu san gradonačelnika Ivana Penave (Domovinski pokret) da Vukovar, kako on to kaže, dobije još jednu turističku atrakciju.

Gradsko vijeće, naime, usvojilo je Penavin program održavanja komunalne gradske infrastrukture za sljedeću godinu, u što je, u stavci održavanja rasvjete od ukupno 40,95 milijuna, za dekorativnu rasvjetu dizalica u Luci Vukovar namijenjeno 5,5 milijuna kuna. Telegram je o toj Penavinoj ideji pisao početkom veljače, kada je bila još u samom začetku, no prošlotjednom odlukom gradskog vijeća ona je postala stvarnost.

Zapušten okoliš zatrpan starim gumama

Tako će četiri dizalice na zapadnom ulazu u Vukovar, u zapuštenom okolišu zaraslom u korov, s odbačenim željezničkim pragovima, hrpama šljunka i starim automobilskim gumama, zasjati u punom svjetlu, a njihov odsjaj zrcalit će se na površini Dunava. U četiri stare dizalice vukovarske Luke, tri marke Ganz i jedna marke Gottwald, čija je nabavka koštala 5,5 milijuna eura, sada će biti investirano dodatnih 5,5 milijuna kuna, ali ne da bi se lakše obavljao pretovar tereta, već da bi postale turistička atrakcija. Luka Vukovar na Dunavu, inače, u stopostotnom je vlasništvu države.

Dizalice snimljene ovaj tjedan

Na sjednici gradskog vijeća, kada se usvajao prijedlog gradonačelnika Penave, koji je obuhvaćao i izdvajanje 5,5 milijuna kuna za dekorativnu rasvjetu lučkih dizalica, nije bilo gotovo nikakve rasprave. Samo je oporbeni vijećnik Pavao Josić upozorio na nepotrebno rasipanje novca s obzirom na to da u Vukovaru ima puno važnijih potreba, no dogradonačelnik i saborski zastupnik Marijan Pavliček (Hrvatska konzervativna stranka), kao razlog osvjetljavanja dizalica naveo je ”prednost”, jer će osim estetskih razloga, kako je rekao, postojati i funkcionalni: dizalice će moći raditi i noću! Mada, vidjeli smo tijekom nekoliko boravaka u Vukovaru proteklog mjeseca, nemaju što raditi ni po danu.

Gradonačelnik opsjednut japanskim trešnjama

Također ovih dana, Grad Vukovar potrošio je 360.257,68 kuna da bi, kako je objašnjeno, 120 japanskih trešanja, posađenih uz dunavsku šetnicu, ”razvile bogate krošnje”. Naime, osječka tvrtka Gravia, na zahtjev Grada Vukovara, izgradila je automatski sustav za zalijevanje drvoreda japanskih trešanja uz Dunav, koji će omogućiti navodnjavanje novih sadnica ukrasnih trešanja i tijekom sušnih razdoblja. Da bi to bilo moguće, tamošnji vodovod, u vlasništvu grada Vukovara, za sustav navodnjavanja japanskih trešanja, morat će izgraditi posebni priključak.

Gradonačelnik snimljen u travnju, kada je sazvao novinare da im svečano predstavi trešnje koje je dao zasaditi

Koliko je Penava opsjednut drvoredom japanskih trešanja Telegram je pisao u travnju ove godine kada je vukovarski gradonačelnik, tada još u HDZ-u, pozvao novinare da zajedno obiđu rascvjetali drvored, mada je na 120 stabala, tek na ponekoj bio pokoji cvijetak. Tada je novinarima rečeno kako takve trešnje upravo cvjetaju u Japanu ”zemlji porijekla ovog ukrasnog drveta”, gdje postoji običaj ”uživanja u ljepoti kratkotrajnog cvata trešanja”, što je ondje ”stoljetna tradicija koja ima važno mjesto u životu Japanaca”, a sada se to želi prenijeti i u Vukovar. A da bi drvored japanskih trešanja što prije ”razvio bogate krošnje” sada je iz gradskog proračuna u taj Penavin projekt uloženo više od 360 tisuća kuna.

Drago Hedl
Istraživački novinar
529 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program