Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pentagon će zbrinuti obitelji afganistanskih civila ubijenih u napadu dronom. Spremni su im platiti i preseliti ih u SAD

SAD priznaju da je napad bio tragična pogreška

Pentagon je ponudio nepoznatu svotu obiteljima 10 afganistanskih civila ubijenih u američkom napadu dronom u kolovozu, nekoliko dana prije konačnog povlačenja američkih postrojbi iz zemlje.

Pentagon je objavio kako je preuzeo obvezu, koja uključuje “dobrovoljnu isplatu iz sućuti”, kao i suradnju sa State Departmentom kako bi se podržali članovi obitelji zainteresirani za preseljenje u SAD.

Podtajnik za obrambenu politiku Colin Kahl sastao se online u četvrtak sa Stevenom Kwonom, osnivačem i predsjednikom Nutrition & Education Internationala, humanitarne organizacije za koju je radio Zemari Ahmadi koji je ubijen 29. kolovoza u američkom napadu dronom, kazao je kasno u petak glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Žrtve nisu bile povezane s terorizmom

Ahmadi i drugi ubijeni u napadu nevine su žrtve i nisu povezane s Islamskom državom Horasan ili prijetnjama američkim snagama, kazao je Kirby. U napadu dronom u Kabulu ubijeno je 10 civila, uključujući sedmero djece.

Pentagon je ranije kazao da je cilj tog napada 29. kolovoza bio bombaš samoubojica Islamske države koji je bio prijetnja američkim snagama u kabulskoj zračnoj luci, u posljednjoj fazi povlačenja iz Afganistana. Međutim, ubrzo su se pojavili izvještaji da su u napadu dronom u četvrti smještenoj zapadno od zračne luke Hamid Karzai, ubijeni civili, uključujući djecu.

Pentagon je kaznije priznao da je napad bio “tragična pogreška”. Do napada je došlo tri dana nakon što je bombaš samoubojica Islamske države ubio 13 američkih vojnika i više desetaka afganistanskih civila, koji su pokušavali napustiti zemlju nakon talibanskog preuzimanja vlasti, u zračnoj luci.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više