Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Pentagon kaže da zasad ne vidi nikakve dokaze da bjeloruske snage idu na Ukrajinu

'Ne uočavamo nikakvu neposrednu umiješanost bjeloruskih snaga'

Belarus' President Alexander Lukashenko attends a joint exercises of the armed forces of Russia and Belarus as part of an inspection of the Union State's Response Force, at a firing range near a town of Osipovichi outside Minsk on February 17, 2022. (Photo by Maxim GUCHEK / BELTA / AFP) / Belarus out
FOTO: AFP

Sjedinjene Države rekle su u petak da nemaju nikakve dokaze o prisutnosti bilo kakvih snaga iz Bjelorusije, saveznice Rusije, na teritoriju Ukrajine, prenosi BBC. Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je: “Nemamo nikakve indicije da su bjeloruski vojnici ili snage ušle u Ukrajinu”.

“Ne uočavamo nikakvu neposrednu umiješanost bjeloruskih snaga. To ne znači da se to nije moglo dogoditi ili da se neće dogoditi”, dodao je.

Raketirali bjelorusko naselje?

Ukrajinski Centar za strateške komunikacije upozorio je ranije u petak da ne može isključiti da će Bjelorusija u petak pokrenuti invaziju na Ukrajinu, nakon sastanka u Moskvi između ruskog i bjeloruskog predsjednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

“Po preliminarnim podacima, bjeloruske snage mogle bi pokrenuti invaziju 11. ožujka u 21,00 sat”, objavio je Centar, što je 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ukrajinske zračne snage objavile su da su ruski avioni gađali bjelorusko naselje u blizini granice s Ukrajinom iz ukrajinskog zračnog prostora kako bi provocirali i pokušali uvući Bjelorusiju u rat.

Sastali se Putin i Lukašenko

Po agenciji Belta, Putin i Lukašenko dogovorili su se u petak na sastanku u Moskvi da će Rusija svojem manjem susjedu i savezniku u skoroj budućnosti isporučiti najmoderniju vojnu opremu.

Oni su se, dodaje Belta, složili o zajedničkim koracima međusobne potpore nakon što je Zapad uveo sankcije objema državama. Ti koraci ticat će se i cijena energenata, dodaje agencija, ali ne navodi nikakve pojedinosti.

Rusija je u Ukrajinu pokrećući ofenzivu 24. veljače ušla sa svog teritorija, s Krima ali i iz Bjelorusije. Zbog toga što je Lukašenko ustupio svoj teritorij za rusku invaziju na Ukrajinu Zapad je i bjeloruskim dužnosnicima zaoštrio sankcije. Iako Bjelorusija služi kao pozadinska baza za rusku vojsku, nijedan bjeloruski vojnik ne nalazi se u Rusiji, tvrdi Minsk.