Politika & Kriminal

Pentagon objavio nove brojke: u napadu u Kabulu ubijeno je 13 američkih vojnika, još 18 ih je ranjeno

U napadima je ubijeno najmanje 90 ljudi, Biden je obećao odmazdu

US soldiers stand guard behind barbed wire as Afghans sit on a roadside near the military part of the airport in Kabul on August 20, 2021, hoping to flee from the country after the Taliban's military takeover of Afghanistan. (Photo by Wakil KOHSAR / AFP)
FOTO: AFP

Trinaest američkih vojnika je poginulo, a osamnaest je ranjeno u samoubojičkim napadima u četvrtak na prilazima kabulskoj zračnoj luci, pokazuju novi podatci koje je objavio Pentagon.

“Trinaesti vojnik je podlegao ranama zadobivenim u napadu na ulazu Abbey” u zračnu luku, rekao je glasnogovornik glavnog zapovjedništva američke vojske, mornarički kapetan Bill Urban.

“Ranjenih je sada 18”, dodao je, pošto se u prošlom izvješću navodio podatak o 12 mrtvih i 15 ranjenih.

Biden obećao odmazdu

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u četvrtak u obraćanju naciji da će “uhvatiti” počinitelje i potvrdio da se velika operacija evakuacije civila nastavlja do 31. kolovoza kada se američke snage povlače iz Afganistana.

“Uhvatit ćemo vas i natjerati vas da platite”, rekao je smjerajući na počinitelje najkrvavijeg napada na američku vojsku u Afganistanu od 2011. za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS).

Više zapadnih zemalja objavilo je da je zračni most sada gotov, a SAD je zapečatio ulaze na aerodrom te onemogućio daljnji odlazak desecima tisuća Afganistanaca koji su radili za zapadne zemlje tijekom dva desetljeća rata.

Talibani upozoravali na napad

Biden je naredio vojnim dužnosnicima da “pripreme operativne planove za napad na ciljeve, vođe i objekte” IS-a u Afganistanu. “Snažno ćemo i ciljano odgovoriti kada to odlučimo, gdje i kada to budemo htjeli”, istaknuo je u govoru u Bijeloj kući.

Odao je priznanje poginulim vojnicima, nazivajući ih “junacima (…) koji su sudjelovali u opasnoj i nesebičnoj misiji spašavanja tuđih života”.

Američki dužnosnici kažu da je u zračnoj luci Hamid Karzai oko 5200 američkih vojnika. Prije napada su SAD i saveznici apelirali na Afganistance da napuste područje oko zračne luke zbog prijetnje militanata Islamske države.

U napadima ubijeno najmanje 90 ljudi

Prema najnovijim podacima, u eksplozijama je ubijeno najmanje 90 ljudi. Uz 13 američkih žrtava, talibani tvrde da je ubijeno i 28 njihovih pripadnika.

Veleposlanstvo SAD-a u srijedu je izdalo upozorenje građanima da izbjegavaju putovanje do zračne luke, dok bi oni koji su već pred vratima trebali odmah napustiti prostor zbog “sigurnosnih prijetnji”.

Izvor upoznat s briefinzima u američkom Kongresu kazao je da su američki dužnosnici uvjereni da je afganistanska podružnica Islamske države, poznata kao Islamska država Horasan (ISIS-K), odgovorna za napad. Protiv te organizacije bore se i talibani.

Evakuirano oko 100.000 ljudi

Od talibanskog zauzimanja Kabula 15. kolovoza u tijeku je velika operacija evakuacije stranih državljana i njihovih obitelji, kao i većeg broja Afganistanaca.

Riječ je o jednoj od najvećih zračnih evakuacija u povijesti. U proteklih 12 dana, SAD i saveznici evakuirali su gotovo sto tisuća ljudi, uglavnom Afganistanaca koji su im pomagali. Ali tisuće njih sada neće moći otići jer je više zemalja objavilo da su njihovi zračni mostovi završeni.

Nasilje Islamske države uzrokuje glavobolju talibanima koji su obećali da će njihova pobjeda Afganistanu donijeti mir. Pri svom drugom dolasku na vlast obećali su da će poštivati ljudska prava u skladu s islamskim zakonom i da neće dopustiti da teroristi operiraju s njihova teritorija.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu