Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Pentagon: 'Ruske snage dobivaju pojačanje kod važnog grada na istoku'

'Još nisu počele ofenzivu radi uspostave potpune kontrole nad tom regijom'

A Russian tank on the road outside Mariupol. The battle between Russian / Pro Russian forces and the defencing Ukrainian forces lead by Azov battalion continues in the port city of Mariupol.
The battle of Mariupol in Ukraine - 26, 27, 28, 29 Mar 2022,Image: 674004705, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Ruske snage dobivaju pojačanje oko Donbasa, napose blizu strateški važnog grada Izjuma, ali još nisu počele ofenzivu radi uspostave potpune kontrole nad tom regijom na istoku Ukrajine, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Pentagona. “Zapazili smo ruske napore za opskrbu i za učvršćivanje u Donbasu”, rekao je novinarima taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman, spomenuvši konvoj tenkova sjeverno od Izjuma.

U međuvremenu je isto potvrdio glasnogovornik Pentagona John Kirby. On kaže da SAD vjeruje da je Rusija povukla sve svoje snage iz okolice Kijeva i Černihiva u Bjelorusiju i istočno u Rusiju gdje će ih ponovno opskrbiti i raspodijeliti na istok Ukrajine. “Vidjeli smo naznake da Rusija pokušava osnažiti svoje napore u Donbasu”, kazao je Kirby, prenosi Guardian. Osvrnuo se na snimke ruskih vozila koje napreduju prema gradu Izjumu.

“Vjerujemo da je Rusija u ranoj fazi slanja pojačanja u Donbas”, konstatirao je dodajući kako nije jasno koliko je vozila u tom konvoju i što prevoze, ali da se među njima nalaze transportna i oklopna vozila, kao i artiljerija.

Što očekivati od novog vođe Dvornjikova

Ruske snage dobivaju pojačanje i jugozapadno od Donjecka, na istoku, ponajprije u topništvu, rekao je izvor iz Pentagona. Ali “ne mislimo da počinje nova ofenziva”, dodao je. Visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane potvrdio je da je general Aleksandar Dvornjikov kojeg na Zapadu zovu “sirijski krvnik” izabran da vodi tu ofenzivu.

No “s obzirom na velike probleme u logistici i u opskrbi, na teškoće u manevriranju, na probleme u koordiniranju, moralu i hijerarhijskom ustroju, nije sigurno da će doista biti uspješan”, ocijenio je. “General Dvonjikov je na početku invazije vodio ofenzivu na jugu i Rusi su imali više uspjeha ondje nego na sjeveru”, rekao je.

Jesu li Rusi uništili protuzračni sustav S-300

Rusi su ranije ustvrdili da su uništili protuzračni sustav S-300 koji je Ukrajina nedavno dobila. Kirby je rekao da SAD to ne može potvrditi.

“Vidjeli smo da Rusija gađa zračne piste, ali nam nije jasno što tamo gađaju… Ukrajina i dalje ima puno protuzračne sposobnosti, ali su tražili da im pošaljemo još te radimo sa saveznicima i partnerima da Ukrajini dostavimo dalekometne protuzračne sustave.”