Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Peruško o podizanjima cijena: 'Došlo je do krive percepcije oko uvođenja eura i cijena'

'Schengen i eurozona su veliki uspjeh Hrvatske, to je nešto što moramo slaviti'

FOTO: Screenshot Nova TV

Predsjednik Uprave Fortenove, Fabris Peruško, gostovao je u večerašnjem Dnevniku Nove TV gdje je, među ostalim, komentirao podizanja cijena nakon uvođenja eura. Na pitanje je li Fortenova dizala cijene i planira li, kazao je da su oni potpisali Etički kodeks, kao i da su cijene vidljive na stranicama Konzuma.

“Može se vidjeti transparentno kakve su naše cijene. Sredinom ljeta smo imali dvojno iskazivanje cijena i nismo ovo vidjeli kao proces u kojem bismo to koristili za povećanje marži. Marže nisu rasle i to je bitna poruka. Ako se gledaju trgovci, treba gledati marže i odmah ćete vidjeti je li to netko okoristio ili nije”, kazao je. Podsjetio je i da su odgovorili na Vladin zahtjev za slanje cijena.

Novinar ga je pitao jesu li oni na Vladinoj strani, na što je Peruško rekao: “Mi smo na strani toga da ovaj proces nismo koristili za ništa neetičko. Schengen i eurozona su veliki uspjeh Hrvatske, to je nešto što moramo slaviti. Došlo je do krive percepcije oko uvođenja eura i cijena. Medijski prostor je zauzela kriva tema koja nije toliko raširena. Imat ćemo puno više benefita od uvođenja eura”.

‘Nezgodan trenutak’

Napomenuo je da Fortenova ima 80 posto prihoda u euru. “To nam smanjuje kreditni rizik za kompanije i nama omogućava da smo među državama koje su među najrazvijenijima u EU”, dodao je.

Govoreći ponovno o cijenama, Peruško je ustvrdio kako je euro kao službena valuta u Hrvatsku došao u nezgodnom trenutku.

“Percepcija je krenula krivo, od ovoga što je sve pozitivno u vezi cijelog procesa. Doprinijelo je to da je euro nama došao u malo nezgodnom trenutku. To je bio trenutak rasta inflacije, u zadnjih 40 godina neviđen u Europi. Neke stvari su se poklopile… Krenula je kriva percepcija”, napomenuo je Peruško.

O funkcioniranju kompanije

Komentirao je i funkcioniranje kompanije te misterioznog arapskog ulagača Saifa Alketbija. Podsjetimo, prizivni nizozemski sud kojemu se žalila kompanija SBK ART (putem kojem ruska Sberbank drži 42,5 udjela u Fortenovi) u postupku protiv Fortenova grupe i Open Pass Limiteda, presudio je da SBK ART nema nikakvih glasačkih prava u Fortenovi.

Peruško je rekao da je Fortenova u zadnje četiri godine prepolovila svoju zaduženost pa se osvrnuo na prošlotjednu skupštinu Fortanove.

“Današnja zaduženost je 10 posto zaduženosti starog Agrokora. Sada moramo raščistiti svoju vlasničku strukturu, jer prisustvo sankcionirane stranke u vlasničkoj strukturi šteti kompaniji. Odluka Skupštine je nama omogućila da u idućem razdoblju imamo stabilnu upravljačku strukturu. Mi prije nismo mogli donijeti niti jednu važnu odluku, jer se Skupština nije mogla održati zbog pravnih zavrzlama koje smo imali zbog prisustva sankcionirane osobe”, kazao je.

‘Ima prostora za naše širenje’

Na pitanje imaju li novog kupca i traže li ga, kazao je: “Mi u vrlo kratkom razdoblju moramo naći model koji bi nam omogućio da funkcioniramo bez sankcioniranih osoba”. Dodao je da se to mora završiti do rujna.

Osvrnuo se i na propali pokušaj da udio Sberbanke kupe mirovinski fondovi. “To je bila jedna lijepa prilika da mirovinski fondovi postanu suvlasnici najveće firme u regiji. Njihovo ulaganje je bilo jednako polugodišnjim uplatama koju hrvatski mirovinski obveznici uplaćuju. Jedan od Fondova je odlučio da neće ući u to. To je bila prilika da se Mirovinski fondovi pokažu kao ulagači, oni su tu priliku propustili. Mi gledamo iduće svoje korake, kako ćemo širiti svoje poslovanje i oni su dobrodošli, ako budu ozbiljni investitori”, rekao je Peruško.

Na konstataciju voditelja da je Fortenova prodala Ledo, Peruško je kazao da u Fortenovi “ima prostora za širenje te da bi mogli i nešto kupovati”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više