Politika & Kriminal

Petek je 2019. dao 1,9 milijuna kn mita. Četiri mjeseca kasnije uzeo je 3,3 milijuna korona potpora

Crtica o vlasniku tvrke Elektrocentar Petek, upravo uhićenom zbog afere Janaf

Krešo Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek, koji je uhićen u velikoj antikorupcijskoj akciji pod sumnjom da je davao mito kako bi dobio unosne poslove s državom, tijekom lockdowna je iz državnog proračuna dobio potporu za očuvanje radnih mjesta. Potpore u ukupnom iznosu od 3.343.300 kuna uzeo je za ožujak, travanj i svibanj ove godine.

Taj iznos Petek je naplatio od države svega četiri mjeseca nakon što je, kako sumnja USKOK, predsjedniku Uprave Janafa Draganu Kovačeviću dao 1,9 milijuna kuna mita.

Što tvrde istražitelji?

Istražitelji tvrde da su Peteka snimili kako Kovačeviću daje to izdašno mito 11. studenog prošle godine. Za uzvrat mu je Kovačević, stoji u rješenju o provođenju istrage, obećao nove poslove s Janafom. Riječ je o dva posla vrijedna ukupno 40 milijuna kuna, za koje je na javnim natječajima odabran upravo Elektrocentar Petek.

Osim toga, Petek je u tom periodu, tvrde istražitelji, nudio i 100 tisuća kuna mita gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću, koji mu je trebao osigurati pobjedu na natječaju za radove na solarnoj elektrani.

Prema trećoj točki istražnog zahtjeva, s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem Petek je dogovarao poslove na pročistaču i rasvjeti u Velikoj Gorici. Ukupna vrijednost tih radova bila je oko 120 milijuna kuna. Međutim, Petek te ugovore nije potpisao jer je uhićen.

Koliko je novca dala država?

Dakle, dok je dogovarao ove poslove, Petek je tražio i pomoć države zbog navodnog pada prihoda tijekom epidemije koronavirusa. Prema javno dostupnim podacima, za ožujak mu je isplaćena potpora za zadržavanje 428 radnih mjesta u iznosu od 1.384.500 kuna. Idući mjesec tražio je i dobio potporu za 421 radnika i to u iznosu od 1.674.800 kuna, dok je za svibanj od države uzeo 284 tisuće kuna za 71 zaposlenika.

Inače, iz Sudskog registra evidentno je da je Elektrocentar Petek lani ostvario ukupne prihode od 679 milijuna kuna, te imao 19 milijuna kuna dobiti. Od 2017. tvrtka, prema dostupnim podacima, ima rastući trend poslovanja. Većinu poslova realizirao je s državom i javnim tvrtkama, a sudjelovao je i u projektima što su financirani sredstvima iz EU fondova.

Nastavite čitati