Petero migranata uhićeno je zbog podmetanja požara u kojem je izgorio grčki kamp

Javnost je ranije nagađala kako su migrantski kamp zapalili desničarski ekstremisti

ZADNJA IZMJENA: ruj 15, 2020
Foto: AFP

Petero migranata uhićeno je u sklopu istrage o požaru kampa Moria prije nepunih tjedan dana, na grčkom otoku Lezbosu, a šesta osumnjičena osoba je u bijegu, rekao je u utorak grčki ministar civilne zaštite Michalis Chrysohoidis. “Pet mladih stranaca je uhićeno, dok je još jedan identificirani osumnjičeni u bijegu”, izjavio je ministar u Mitileni, glavnom gradu otoka, prenosi grčka novinska agencije ANA.

Pet migranata je privedeno u sklopu policijske akcije u ponedjeljak na cestama tog otoka, gdje spavaju tisuće tražitelja azila nakon požara u kampu, prenosi AFP podatke lokalnog policijskog izvora. Taj izvor navodi da je šesti osumnjičeni napustio otok. Nisu otkrivena državljanstva osumnjičenih.

Ipak nisu desni ekstremisti

Ministar Chrysohoidis je ocijenio da ta uhićenja poništavaju tezu prema kojoj su desničarski ekstremisti zapalili kamp migranata u noći na 9. rujna nakon kojeg je 12.000 tražitelj azila ostalo bez zaklona. Grčka vlada je dva puta optužila migrante za podmetanje požara.

Posljednjih godinu dana sve su češći incidenti između tražitelja azila i otočana, među kojima ima simpatizera krajnje desnice, koji se protive zadržavanju migranata na Lezbosu. Stanovnici su pozvani u utorak poslijepodne tražiti “udaljavanje migranata s otoka”. Nakon požara grčke vlasti su na brzinu podigle privremeni kamp nedaleko ostataka Morie kako bi ih tamo smjestili, što je do sada prihvatilo samo njih 800.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program