Politika & Kriminal

Petir je dobila od Vlade milijun i pol kuna za progonjene kršćane. Pitali smo ju da nam pojasni što to znači

Novac će se, kaže, trošiti na stipendije za kršćane koji ne mogu studirati u svojim zemljama

U ponedjeljak je u Saboru prihvaćen amandman nezavisne zastupnice Marijane Petir na prijedlog državnog proračuna da se 1,5 milijuna kuna izdvoji za pomoć progonjenim kršćanima i drugim osobama u potrebi. Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić prihvatila je amandman, rekavši da će se na razdjelu Ministarstva otvoriti nova proračunska aktivnost i 1,5 milijuna kuna pomoći rasporedit će se sa stavke za razvojne suradnje.

Marijanu Petir zamolili smo da nam objasni kojim bi točno kršćanima htjela pomoći proračunskim novcem, te da nam kaže kakve projekte ima na umu. U odgovoru na naša pitanja zastupnica je ukazala na to da je pomoć predviđena u okviru razvojne suradnje, što znači da se odnosi na treće zemlje. „Riječ je o onim zemljama u kojima su islamistički teroristi još uvijek prisutni kao i o onim državama u kojima Vlada ne dozvoljava studentima koji su kršćani da upišu magisterij ili doktorat“, kaže Petir.

Stipendije za studiranje u Hrvatskoj

Zastupnica nam je pojasnila i kako zapravo želi u Hrvatsku dovesti kršćanske studente koji se školuju u neprijateljskom okruženju. „Predviđena financijska sredstva namijenjena su za stipendiranje mladih ljudi koji su progonjeni zbog svoje vjere, tako da im se omogući da studiraju u Hrvatskoj i steknu znanja te se potom vrate u svoju domovinu gdje će pomoći u izgradnji svojih zajednica, te demokratskog i tolerantnog društva. Novac će biti namijenjen za njihove potrebe studiranja i smještaja tijekom studija u Hrvatskoj“, odgovorila je Petir na pitanje Telegrama.

Još nije osmišljen točan model prema kojem će novac biti potrošen, ali Petir tvrdi da će u tom projektu sudjelovati nekoliko ministarstava. „Proračunska stavka predviđena je u okviru Ministarstva vanjskih i europskih poslova a u razradi modela osim njih, svoj će doprinos dati Ministarstvo financija te Ministarstvo znanosti i obrazovanja te će se proučiti postojeći modeli drugih država koje su takav vid pomoći uvele i ostvaruju odlične rezultate u provedbi“, kaže Petir.

Zastupnica nas uvjerava da će kandidati za primanje pomoći biti pažljivo odabrani. „Nakon usvajanja proračuna razradit će se precizan model selekcije kandidata i financiranja kako bi bili sigurni da pomažemo doista onima kojima je pomoć najpotrebnija“, kazala je Marijana Petir.

Nastavite čitati