Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Petnaest godina nakon čuvene pljačke dragulja, banda Pink Panther pronađena je u Srbiji

Četvero uhvaćenih u Užicama osumnjičeno je za krađu vrijednu 350.000 eura, izvedenu u manje od minute

Vjerovali su da su na sigurnom, ali ih je izdalo nekoliko kapi krvi: 15 godina nakon smjele pljačke francuske trgovine nakitom pronađena su četiri osumnjičena počinitelja u Srbiji. Pljačka u Belfortu imala je sva obilježja operacije “Pink Panther”, mreže međunarodnih pljačkaša nakita u kojoj su bili Srbi i Crnogorci odgovorni za neke od najdrskijih pljački u zadnja dva desetljeća.

Vjeruje se da su ti kriminalci između 1999. i 2015. izvršili najmanje 380 oružanih pljački, a meta su im bile trgovine skupocjenog nakita. Vrijednost ukradene robe procjenjuje se na 334 milijuna eura, navodi Interpol.

Trebalo im je 10 godina da ih identificiraju

Jednoga jutra u rujnu 2003. skupina maskiranih muškaraca upala je u trgovinu nakitom u Belfortu, gradiću u istočnoj Francuskoj samo 25 kilometara udaljenom od švicarske granice. Jedan je izvadio pištolj dok su drugi razbili staklene vitrine i uzeli nakit i satove u vrijednosti od 350.000 eura i pobjegli, a sve to u roku od jedne minute.

Policija je kasnije uspjela uhititi njihove srbijanske pomagače, od kojih je jedan nosio ukradeni sat na ruci. Ali pljačkaši nikada nisu otkriveni. Nisu niti identificirani sve do 2013. kada je došlo do napretka u forenzičnoj istrazi vezano uz kapljice krve na jednoj od staklenih vitrina, na ormaru i Cartierovoj kutiji.

Analizom DNK identificirana su dva srbijanska državljana koji su bili nepoznati u Francuskoj, ali traženi u Austriji. Obojica su stari 41 godinu i poznati su pod nadimcima Žica i Boka. Pregledavanjem ispisa njihovih telefonskih razgovora otkrivena su još dvojica osumnjičenika za upletenost u pljačku; 37- godišnji “Saša” i 48-godišnji “Luka“.

Srbija ne izručuje svoje građane

Sva četvorica su iz Užica, nekoć naprednog industrijskog grada oko 150 kilometara jugozapadno od Beograda. “Većina tih kriminalaca potječe iz Niša, Čačka i Užica”, rekao je za AFP tužitelj Ljubiša Dragašević, dodavši da se mnogi u toj zapadnoj regiji okreću kriminalu jer “jedva spajaju kraj s krajem”. Međutim, tu je također riječ i o “kultu kriminala u društvu, opasnim momcima”, kazao je.

“U takvim krugovima te aktivnosti u inozemstvu stvar su prestiža. Oni sebe vide kao zaštitnici jadnih srbijanskih žrtava Zapada”, kazao je tužitelj. Iako su identificirani, ta su četvorica van dosega francuskog pravosuđa jer Srbija ne izručuje svoje građane.

Tijekom prošlog desetljeća Francuska i Srbija uspostavile su blisku suradnju u pravosuđu nakon ubojstva francuskog nogometnog navijača u Beogradu 2009. godine, tako da je francuski sudac zatražio da četvorku sasluša srbijanski tužitelj.

Kažu da nisu krali nego su bili na tehno zabavi

Na saslušanju u studenome sva četvorica zanijekala su upletenost u pljačku. Ako su bili u Belfortu u to vrijeme, onda je to bilo radi “tehno večeri”, rekao je jedan od njih. Drugi je ustvrdio da su bili tamo kako bi “kupili polovne automobile”.

Boka je baš bio završio u zatvoru zbog smrtonosne prometne nesreće, dok su Žica i Saša ubrzo nakon saslušanja u studenome počeli služiti petogodišnju zatvorsku kaznu zbog krađe satova u vrijednosti od gotovo 950.000 eura iz trgovine nakitom u Hamburgu 2014.

Nekoliko njih također je osumnjičeno za upletenost u pljačke u Švicarskoj i Nizozemskoj. Takve drske pljačke financiraju raskošni životni stil kod kuće, rekao je Dragašević dodavši da taj novac brzo potroše “u barovima i restoranima, na kokain, prostitutke… kupovinu luksuznih automobila i skupe odjeće”. “Za takav životni stil potrebno je puno novca koji oni brzo potroše i onda se vrate kriminalu”, kazao je.

Potrebna je brzina jer u rujnu nastupa zastara

Njihove aktivnosti nisu ograničene samo na trgovine nakitom. Jedan srbijanski istražitelj kaže da su također povezani s albanskim bandama u krijumčarenju droge na Zapad. Novac se također koristi za kamatarenje, financiranje mlađih kriminalaca ili ulaganje u imovinu, barove i restorane, istaknuo je. Ali pljačke nikada ne izvršavaju kod kuće, gdje im je “utočište”.

Budući da ih Srbija neće izručiti, ako Francuska želi da se suđenje održi u Srbiji zbog Belforta, kao što se održalo zbog pljačke u Hamburgu, pravosudni sustav trebat će prebaciti taj slučaj Beogradu. To se mora uskoro dogoditi jer 19. rujna nastupa zastara. “Sve se mora brzo napraviti kako bi mogli suditi kriminalcima”, rekla je za AFP zamjenica tužitelja Gordana Janičijević.

Ako budu proglašeni krivima, počinitelji bi mogli dobiti do 15 godina zatvora. U suprotnom će francuski tužitelji morati ići na donošenje presude u odsustvu i izdavanje međunarodnog uhidbenog naloga, što bi značilo da četvorica lopova više ne mogu napustiti Srbiju a da pritom ne riskiraju uhićenje i izručenje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više