Politika & Kriminal

Petrinjski vatrogasac od potresa nije prestao pomagati ljudima, iako je i sam ostao bez svega. Sad mu vraćaju, ovom kućicom

U nekoliko trenutaka Miroslav Krčelić izgubio je sve, a onda odjurio na teren kako bi pomogao sugrađanima

Vatrogasac Miroslav Krčelić
FOTO: Martina Cvek

Miroslav Krčelić, 32-godišnji vatrogasac iz Petrinje, izgubio je dom u potresu koji je 29. prosinca pogodio to područje. Iako mu se, kako kaže, život urušio pred očima, odmah je odjurio na teren, pomoći svojim sugrađanima. Sada su dobri ljudi pomogli njemu i poklonili mu potpuno opremljenu protupotresnu montažnu kućicu.

U trenutku kada smo ga nazvali, Krčelić je također bio na intervenciji. Konkretno, na nečijem krovu. “Taj 29. prosinca 2020. nepovratno je obilježio život moje obitelji i svih građana Petrinje. Razoran potres uništio je grad u kojem živim i u svega nekoliko sekundi užasa moja obitelj i ja ostali smo bez svega, doslovno na ulici, bez vode, bez korice kruha, samo s onim što smo imali na sebi”, govori nam.

Vatrogasac Miroslav Krčelić ispred nove kućice Martina Cvek

Crvena naljepnica

Kuća, u kojoj je živio s majkom i sestrom, u potresu je jako oštećena. Neuporabljiva je i dobila je crvenu naljepnicu pa se Krčelići nisu mogli vratiti unutra. Mamu i sestru vatrogasac je smjestio privremeno u Biograd kod rodbine, a on je uzeo torbu s osnovnim potrepštinama i prvo spavao u vatrogasnom domu, a onda kod kumova u garaži.

“Taj dan i tu noć u bezbrojnim intervencijama jedna od briga bila mi je i kako ću i gdje smjestiti svoje najbliže”, govori Krčelić koji od silnog posla nije stigao očajavati.

“Par dana sam prespavao i kod kumova u garaži, iako teško da se to može nazvati spavanjem budući da tlo stalno podrhtava i svi smo na iglama. Optimizam u cijeloj ovoj situaciji mi je na kraju donijela informacija da ću postati vlasnik trajne kućice, koja je pritom u potpunosti opremljena i otporna na potres.”

Ima 16,5 m2 i protupotresna je Martina Cvek
Unutrašnjost kućice Martina Cvek

Ujedinili su se da mu pomognu

Kućicu, koja mu je stigla u nedjelju, donirala mu je tvrtka Plastruktor, a u realizaciji su pomogle i tvrtke GS gradnja i Eko Logic. Ona je za jednu osobu, protupotresna je i od recikliranog materijala. Zemljište na koje je postavljena ustupio mu je, pak, susjed Mario Rukljač kojem Krčelić ovim putem želi javno zahvaliti.

Osim toga, njegovi kolege u najtežim su mu trenutcima pružili nadu. Saznao je da su se organizirali kako bi mu omogućili i malo prostraniji smještaj, gdje će moći i ostatak obitelji. Povezali su se s tvrtkom AKD, koja je osigurala sredstva za kupnju mobilne kućice u koju će svi stati.

“U ovu kućicu tvrtke Plastruktor smjestit ću majku. No, iznimno sam zahvalan i radnicima AKD-a koji su osigurali sredstva za kupnju mobilne kućice u kojoj ćemo nas četvero; sestra, kumovi i ja, imati privremeni dom”, priča nam i ponovno zahvaljuje svima koji su mu pomogli.

Krčelić s donatorima Martina Cvek

Od nedjelje je on u kućici, kasnije će biti mama

Ova kućica u kojoj je od nedjelje Miroslav, a kasnije će biti mama, za jednu je osobu, ima 16,5 četvornih metara i teži 16 tona te je potpuno opremljena. U njoj je namještaj, ima kupaonu, kuhinju, dio za blagovanje i spavanje te veliku terasu i spojena je na vodovodnu i strujnu mrežu.

Naposljetku, Krčelić je želi posebno spomenuti sve koji pomažu ljudima na petrinjskom području. “Moram istaknuti ogroman trud kolega vatrogasaca, policajaca, HGSS-a i svih drugih službi koje od prvog dana pomažu u intervencijama i saniranju posljedica potresa u Petrinji. Svima im veliko hvala”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu