Petrov je sinoć gostovao u Dnevniku Nove TV, a Plenković na HRT-u. Izvukli smo što su sve govorili

Lideri HDZ-a i Mosta o budućoj suradnji

ZADNJA IZMJENA: lis 8, 2016
Foto: Screenshot

Čelnik Mosta Božo Petrov večeras je gostovao u Dnevniku Nove TV gdje je s Mislavom Bagom razgovarao o rezultatima pregovora, konačnom dogovoru o sastavljanju nove Vlade s HDZ-om i politici koju će Most provoditi u Vladi.

“Ne mislim da će mi mladost biti otegotna okolnost, a inzistirali smo na mjestu predsjednika Sabora jer s te pozicije možemo osigurati da se zakonski prijedlozi koje damo uistinu nađu na dnevnom redu”, rekao je Božo Petrov u intervjuu na pitanje kako se osjeća kao budući najmlađi predsjednik Sabora u hrvatskoj povijesti.

Bago ga je odmah pitao znači li to da će Most predlagati zakone nevezano uz Vladu i njezine projekte, odnosno izvan okvira koalicije s HDZ-om koje će biti dio. Petrov je odgovorio da “iskreno ne vjeruje da može doći do takve diskoorndinacije između partnera, da je ali bitno da imaju mogućnost utjecaja na dnevni red”.

Zakonski prijedlozi Mosta koji će biti usvojeni

“Na žalost, za trajanja zadnjeg Sabora, odnosno Vlade, određeni Mostovi prijedlozi nisu išli na dnevni red. Sada se nadamo da će Vlada biti stabilna. Prvih nekoliko rundi pregovora potrošili smo na Mostovih 7 jamstava, smatramo da su izuzetno bitni kao pokazatelji smjera i kao simboli onoga što je bitno da se promijeni u Hrvatskoj. Naši partneri iz HDZ-a su ih prihvatili”.

Novinar Nove TV potom je pitao koji će to konkretno zakonski prijedlozi Mosta biti usvojeni. “Nakon što se konstituira Sabor prvo će ići izmjene Ovršnog zakona, Zakona o HNB-u, zakona o saborskim zastupnicima, konkretno penalizacija onih koji ne dolaze na posao barem petkom na glasanje, a također i katalog svih teških kaznenih djela ljudi koji su se bavii politikom i takvi se više neće moći natjecati ni na lokalnoj razini. To će biti izglasano prije formiranja Vlade. Gospodarski pojas i smanjenje pretplate HRT-a ići će kroz nekoliko koraka u idućih par mjeseci”, rekao je Petrov, uz napomenu kako vjeruje da će u petak biti konstituiran Sabor, a da će se potom u sljedećem odraditi set zakona koje je Most predložio te da će u istom tjednu biti uspostavljena i nova Vlada.

‘Mislim da neće dolaziti do veta’

Na pitanje o odnosima Mosta i HDZ-a, odnosno kako će funkcionirati odabir ministara i državnih tajnika te hoće li partneri imati mogućnost veta, Petrov je odgovorio da je “veto možda preteška riječ”.

“Razgovarat ćemo o svim kandidatima, vjerujem da neće biti velikih problema. Mislim da neće dolaziti do veta, za razliku od prijašnje situacije sada postoji zavidna količina krektnosti i konstruktivnog razgovora. O tome hoćemo li imati neko tijelo kao što je u prošlom mandatu bilo Vijeće za suradnju nismo razogavrali, pregovarački timovi su više nego na razini zadatka, a ako bude nesuglasica, ne vidim zašto ti ili drugi timovi ne bi mogli produskutirati određene teme”, poručio je predvodnik Mosta.

Petrov je potom rekao da se ne boji da bi se HDZ mogao okrenuti drugim rješenjima, pošto i bez Mosta ima dovoljno ruku za sastavljanje Vlade. “Ne mislim da do takvog scenarija može doći, no nas u Mostu to nikad nije plašilo. Ako postoji takva želja, mogu se uvijek presložiti, ali više puta su istaknuli da žele Most kao strateškog partnera, pokazali smo da će Most biti jamac promjena i da će do reformi doći i drago mi je da su partneri iz HDZ-a to prepoznali.”

Zašto se predomislio oko suradnje s HDZ-om

Na konstataciju Mislava Bage kako je do prije samo mjesec dana govorio da ne može surađivati s takvih HDZ-om i pitanje čime ga je to pridobio Andrej Plenković, Petrov je kazao da se “apsolutno svakome, ukoliko je razgovor konstruktivan, treba dati prilika”.

“Dali smo priliku HDZ-u i nadam se da će se to pokazati kvalitetnom suradnjom. Ne mora to biti garancija, ali ako ćemo biti uvijek presumnjičavi i preoprezni može doći od poteškoća. Ako dođe do alarma, proradit će na vrijeme, ali dosad nije bilo nijednog razloga da sumnjamo u otvorenost HDZ-a. Hrvatskoj treba stabilna Vlada i treba preuzeti odgovornost.”

Pristup pitanjima oko kojih se ne slažu

Što se tiče razlika u pristupu pitanju PDV-a (HDZ je predlagao smanjenje od 2 postotna poena do kraja mandata, a Most je protiv) Petrov je najavio da će se “programske smjernice usaglašavati sljedeći tjedan, odnosno skoro su usaglašene, ali porezna reforma još uvijek je otvoreno pitanje i očekujemo od stručne skupine HDZ-a prijedloge”. Ista je stvar i po pitanju švicaraca, gdje je Most protiv arbitraže u Washingtonu, a HDZ je za nagodbu.

“To se rješava, trenutno je u tijeku usaglašavanje stavova. Za Most arbitraža u Washingtonu nema smilsla, taj sud nije nadležan za ovu vrstu spora, ali to se rješava se i u načelu vrlo smo suglasni oko određenih programskih smjernica”.

Izbjegao odgovoriti tko tko je 15. zastupnik

Zaključno, Mislav Bago pitao je Petrova tko je taj 15. zastupnik o kojemu je bilo riječi između njega i Plenkovića, na što je prvi čovjek Mosta izbjegao dati konkretan odgovor unatoč višekratnom inzistiranju novinara Nove TV.

“U trenutku kad sam to izjavio odnosilo se na klub zastupnika Mosta. Važno nam je imati klub sa 15 zastupnika ako namjeravamo davati inicijativu za određene zakonske prijedloge, a što se tiče potpisa mandataru nebitno je hoće li ih biti 14, 15 ili 17. Važno je da klub ima barem 15 zastupnika. Razgovaramo s nekoliko njih. Vidjet će se u sljedećih nekoliko tjedana o kome je riječ, razgovaramo s više njih”.

Plenković u HRT-u nije morao puno otkrivati

Nekoliko minuta prije nastupa Petrova na Novoj, lider HDZ-a Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku HTV-a. I dok je Bago s Petrovom čvrsto inzistirao na odgovorima, postavljajući mu niz pitanja i potpitanja koja zanimaju hrvatsku javnost, HRT-ova voditeljica Marta Šimić Mrzlečki imala je tek nekoliko nespretnih pokušaja izvlačenja informacija iz budućeg hrvatskog premijera, od kojih je svaki put vrlo brzo, smijući se, odustala.

Plenković je tako potvrdio kako će u ponedjeljak Predsjednici republike donijeti 91 do 92 potpisa za sastav nove hrvatske Vlade. “Da budemo jasni, mi smo izabrali Most kao partnera”, rekao je, dodavši kako će imati potporu i svih nacionalnih manjina.

Najavio prve poteze Vlade

Nije želio govoriti o potencijalnim kandidatima za ministre. “Ja sam vrlo metodičan, radim korak po korak. Kad dobijem povjerenje Predsjednice izabrat ću kolege koji su se dokazali svojim radom i djelovanjem”, kazao je.

Predstavljanje programa Vlade bit će, kaže, prvi potez, krenut će s reformama u gospodarstvu, poreznom reformom, otvaranjem radnih mjesta…Uslijedit će, najavio je, i hitna priprema proračuna za iduću godinu.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program