Politika & Kriminal

Pfizer kasni s isporukom cjepiva zemljama EU. Tvrde maksimalno tjedan dana

Zemlje EU-a strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od tri do četiri tjedna

American multinational pharmaceutical corporation, Pfizer Inc. headquarters in New York City.
Pfizer stock surged higher on November 9, 2020 prior to the opening of Wall Street trading after the company announced its vaccine is "90 percent effective" against Covid-19 infections. The news cheered markets worldwide, especially as coronavirus cases are spiking, forcing millions of people back into lockdown.,Image: 574393424, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no

Američka tvrtka Pfizer, koja je u suradnji s njemačkim laboratorijem BioNTechom osmislila cjepivo protiv covida-19, u subotu je iznijela plan koji bi trebao omogućiti da se najavljeno kašnjenje isporuke cjepiva ograniči na tjedan dana.

“Pfizer i BioNTech razvili su plan koji će im omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta za Europu kao i isporuku znatno većeg broja doza cjepiva u drugome tromjesečju”, stoji u zajedničkom priopćenju dviju tvrtki.

Zemlje EU-a koje su naručile cjepivo Pfizer/BioNTech strahuju da bi isporuke doza mogle stizati sa zakašnjenjem od “tri do četiri tjedna”.

Šefica EK-a: Pfizer zajamčio doze u prvom tromjesječju

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u petak u Lisabonu da joj je Pfizer zajamčio da će na vrijeme dostaviti predviđene doze za prvo tromjesječje.

“Razgovarala sam s predsjednikom uprave Pfizera koji mi je potvrdio da će biti kašnjenja u isporuci, ali i da ćemo u prvom tromjesječju dobiti predviđenu količinu doza”, rekla je von der Leyen u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s portugalskim premijerom Antonio Costom.

Potrebne izmjene u proizvodnom procesu

Pfizer je priopćio da se “počevši od 25. siječnja vraćamo prvobitnom rasporedu isporuka za zemlje Europske unije, a od 15. veljače povećat ćemo isporuku”, dodaje se u priopćenju.

“Da bismo ovo realizirali, moramo provesti određene izmjene u proizvodnom procesu”. Američka grupa Pfizer i njemački BioNTech u petak su neočekivano upozorili da do početka veljače zemljama članicama EU-a nisu u mogućnosti isporučiti ranije dogovorene tjedne količine cjepiva.

Manja isporuka iz tvornice

Njemačka je spomenula da će se tempo isporuke protegnuti na tri do četiri tjedna.

U najnovijem priopćenju za javnost Pfizer i BioNTech su izvijestili da će tvornica Puurs u kojoj se proizvodi cjepivo “idući tjedan privremeno smanjiti količinu doza za isporuku”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu