Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pijano hvalisanje zgodnoj Ruskinji, koje je srušilo vladu u Austriji, moglo bi uništiti planove EU desnice. Evo zašto

Afera s tajnim videom pokazala je da je suradnja mainstream stranaka i krajnje desnice dugoročno neodrživa

Austrian Chancellor Sebastian Kurz arrives for a meeting with the Austrian President on May 19, 2019 in Vienna. Austrian Chancellor Sebastian Kurz on Saturday announced fresh elections after his coalition collapsed following a video sting that forced his deputy, far-right leader Heinz-Christian Strache, to resign., Image: 434627402, License: Rights-managed, Restrictions: Austria OUT
SOUTH TYROL OUT, Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP
FOTO: Profimedia, AFP

Nakon dramatičnog vikenda, u kojem se zbog tzv. Ibiza skandala raspala vlada, Austrijanci se pripremaju za prijevremene izbore. Austrijski kancelar Sebastian Kurz prekinuo je u subotu suradnju sa Slobodarskom strankom (FPÖ) nakon što je objavljen tajno snimljeni video u kojem donedavni vicekancelar i predsjednik FPÖ-a Heinz-Christian Strache navodnoj ruskoj poduzetnici nudi pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za stranačke donacije.

Video, koji su prvi objavili njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung i njemački tjednik Der Spiegel, snimljen je na Ibizi 2017. godine, tri mjeseca prije parlamentarnih izbora u Austriji. Nakon tih izbora krajnje desni FPÖ ušao je u vladu s Austrijskom narodnom strankom ( ÖVP) Sebastiana Kurza. Strache je odmah u subotu dao ostavku, ali je zbog skandala Kurz raspustio koalicijsku vladu i odlučio da su prijevremeni izbori politički najmudriji potez.

Osim što će Austrijanci (vjerojatno početkom rujna) ponovno na izbore, tzv. Ibiza skandal mogao bi imati i širi utjecaj na europskoj političkoj sceni.

1. Suradnja mainstream stranaka s krajnjom desnicom

Već nekoliko godina desničarske, populističke stranke, poput talijanske Lige, Alternative za Njemačku ili nekadašnje francuske Nacionalne fronte (danas Nacionalnog okupljanja) ostvaruju solidne rezultate na izborima. No, do prije dvije godine, takve stranke teško su uspijevale relativnu popularnost među biračima pretvoriti u stvarnu vlast.

Njihove nade da ipak mogu do vlasti značajno su porasle nakon što je upravo austrijska Slobodarska stranka sklopila koaliciju s ÖVP-om, a njezini dužnosnici dobili važne pozicije u austrijskoj vladi. Austrijski model smatrao se tada svojevrsnim testom na kojem će se pokazati mogu li mainstream stranke surađivati s krajnjom desnicom i učinkovito upravljati državom. Kolaps te koalicije sada će se zasigurno koristiti kao prilično uvjerljiv argument da je takvo političko partnerstvo neodrživo.

2. Austrija kao model za cijelu EU

Skandal u Austriji dogodio se svega nekoliko dana uoči izbora za Europski parlament na kojima će, od 23. do 26. svibnja, građani EU-a birati svoje eurozastupnike. U spekulacijama o postizbornim kombinacijama spominjala se upravo Austrija kao mogući model za buduću suradnju desnog centra i desnih populista u upravljanju EU-om. Jedan od zagovornika te ideje je mađarski premijer Viktor Orban. Orban je početkom svibnja za austrijski list “Kleine Zeitung” kazao da bi Europa trebala “prihvatiti austrijski model”.

Vodeći europski političari, među kojima čak i Sebastian Kurz, već su ranije odbacili ideju da bi, nakon EU izbora, europski pučani mogli na europskoj razini surađivati s desnim, populističkim strankama. Događaji u Austriji od ovog vikenda tu su ideju sada definitivno pokopali. Ujedno su, vrlo vjerojatno, dodatno zakomplicirali i oslabili pokušaj ujedinjavanja desnih populista nakon EU izbora, u čemu je skandalom pogođena austrijska Slobodarska stranka trebala imati značajnu ulogu.

3. Ambiciozna reforma Europske unije

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, najmlađi lider u EU, ima velike ambicije na europskoj političkoj sceni i sasvim konkretne – mada teško provedive – prijedloge za reformu EU-a. Uoči summita čelnika 27 zemalja članica u Sibiuu, založio se za to da EU ispregovara novi temeljni ugovor jer onaj iz Lisabona (koji je stupio na snagu 2009.) više nije prilagođen novim vremenima. Kurz predlaže i reformu europskih propisa o konkurentnosti te jasnije sankcioniranje članica EU-a koje ugrožavaju vladavinu prava.

Skandal koji je upravo potresao njegovu vladu, dovodi – barem privremeno – u pitanje Kurzovu političku snagu da na razini EU-a progura svoje ambiciozne planove. Hitrom reakcijom na objavu videa i promptnim raskidom koalicije Kurz je zasigurno htio poslati poruku da, unatoč svemu, kod kuće drži stvari pod kontrolom i zaštititi svoj imidž i rejting svoje stranke od mogućih posljedica skandala.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više