Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Žena koja je podmetnula požar kod Šibenika radi u HAC-u. Prije dvije godine je uhićena zbog 7 požara

Tijekom ljeta 2017. godine ista žena bila je uhićena zbog potpaljivanja sedam požara u šibenskoj Dubravi

28.07.2019.,Sibenik - Borba sa vatrenom stihijomu Bilicama i okolnim zaseocima trajala je cijelu noc.Vatrogasci,hrvatska vojska,policija i gradjani dali su sve od sebe kako bi vatrenu stihiju stavili pod kontrolu.
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Šibenska policija jučer je kratko izvjestila da je uhićena žena koju se sumnjiči da je podmetnula požar koji je u subotu oko 13:30 planuo na području šibenske Dubrave. Danas su se pojavile nove informacije o identitetu osumnjičene. „Vezano za požar od 27. srpnja na području šibenske Dubrave, kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakinjom, koja se prema prikupljenim dokazima, obavijestima i saznanjima direktno dovodi u vezu s izazivanjem ovog požara, je još u tijeku”, kazala je policijska glasnogovornica Marija Kosor, prenosi ŠibenikIN. Kako Telegram neslužbeno doznaje, riječ je zaposlenici HAC-a koja radi na naplatnoj kućici Skradin. Žena je navodno uhićena na svom radnom mjestu.

Šibenski mediji javljaju da je riječ o ženi koja je prije dvije godine bila uhićena zbog izazivanja požara. Tijekom ljeta 2017. godine 53-godišnjakinja je bila uhićena zbog potpaljivanja sedam požara u šibenskoj Dubravi, u zaseocima Relje i Junakovići, u razdoblju od 18. do 23. srpnja. Šest od sedam požara podmetnula je na privatnim parcelama mještana, koji su se brzo organizirali i zaustavili vatru prije nego što se stigla proširiti. Dotična žena je tog ljeta zapalila i jednu štalu, a vatru su prvi primijetili i ugasili policajci koji su obilazili to područje.

Šibenski portal piše da je sve požare palila u šumi i na smetlištu u blizini obiteljskih kuća, te na parceli svog susjeda improviziranim bakljama i upaljačem. Palila je krpe i ručnike natopljene lož uljem, stari papir, suhu travu i nisko raslinje. Piromanki je tada prvo određena mjera jednomjesečnog istražnog zatvora, koji je zamijenjen mjerom opreza liječenja na slobodi u nadležnoj zdravstvenoj instituciji.

Pronađene kocke za potpalu

Kako piše ŠibenikIN, požar kod Dubrave još uvijek nije proglašen ugašenim. Danas na požarištu dežura 15 vatrogasaca koji dogašavaju rubove terena. Neslužbeno se doznaje da su na požarištu pronađene kocke za potpalu koje vatra nošena vjetrom nije uspjela zahvatiti. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković sinoć je izjavio je požar pod potpunom kontrolom. Tijekom jučerašnjeg dana provodila se sanacija požarišta, a procjenjeno je da će vatrogasna intervencija koja je trajala 28 sati stajati minimalno četiri do pet milijuna kuna.

U gašenju je sudjelovalo sedam kanadera, oko 200 vatrogasaca, građani, policija i vojska. Lakše su ozlijeđena četvorica vatrogasaca. Riječ je ozljedama koljena, ruke, opeklinama lica i udisanju dima, ali nitko od njih nije životno ugrožen jer su sve ozljede lakše i svima je na vrijeme pružena liječnička pomoć. Autocesta A1 bila je zatvorena za sav promet u oba smjera između čvorova Pirovac i Vrpolje, a evakuirano je oko 50 stanovnika i turista, koji su se jučer ujutro vratili svojim kućama.