Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Doznajemo: Piruška Canjuga i bivša tužiteljica izlaze na slobodu

Ispitani su svi svjedoci i više nema razloga da Alerić Puklin i Canjuga budu u istražnom zatvoru

16.11.2021., Zagreb - Uhicena je bivsa zamjenica zupanijskog drzavnog odvjetnika u Zagrebu Mirela Aleric Puklin i njezin suprug Goran Puklin. Sumnja se da je tuziteljica Piruski Canjugi  davala informacije u predmetu Agrokor. Dolazak osumnjicenih na ispitivanje. Piruska Canjuga.
FOTO: PIXSELL

Bivša zamjenica u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Mirela Alerić Puklin i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga izlaze na slobodu, doznajemo na Županijskom sudu u Zagrebu. Protiv njih dvije vodi se istraga zbog curenja informacija u aferi Agrokor, a kako su već ispitani svi svjedoci više nema razloga budu u istražnom zatvoru.

USKOK sumnja da je bivša tužiteljica Alerić Puklin sastavila dopis s povjerljivim informacijama iz slučaja Agrokor koje su mogle koristiti Piruški Canjugi da pripremi obranu u tom predmetu. Iako su odvjetnici uhićenih tvrdili kako se radi o ‘nekim bezveznim bilješkama’, Telegram je doznao da su u pitanju konkretni podaci o dvije istrage – onoj o sumnjivom izvlačenju novca iz Agrokora preko švicarske firme Siggman Invest i drugoj o sumnjivom financiranju Agrokora preko mjenica.

No, najviše u oči upadaju podaci o izvidima o mogućim malverzacijama s nekretninama Agrokora. Za te izvide do sada se u javnosti nije znalo, tim više što tužiteljstvo i policija stalno naglašavaju kako je postupanje tijekom izvida tajno. U dopisu je detaljno opisano što je tužiteljstvo do sada napravilo u tim slučajevima, te je navedeno protiv koga su sve postupci otvoreni.

Istražitelji pronašli dokaz u računalu

Kako je Telegram ranije pisao, jedan od glavnih dokaza protiv Alerić Puklin je upravo taj dokument koji su istražitelji pronašli u računalu koje je koristili zajedno sa suprugom i suosumnjičenikom Goranom Puklinom.

USKOK sumnjiči da je Alerić Puklin posredstvom svog supruga dostavljala tajne informacije iz slučaja Agrokor Piruški Canjugi, nekadašnjoj članici uprave tog koncerna. Supružnici Puklin, Piruška Canjuga te još dvojica poduzetnika uhićeni su u utorak ujutro u novoj velikoj akciji policije i USKOK-a.

Slučaj se raspleo u dva smjera – jedan se bavi otkrivanjem tajnih informacija u aferi Agrokor, dok je drugim obuhvaćeno namještanje 8,3 milijuna kuna vrijednih natječaja za IT usluge u državnoj kompaniji Hrvatskoj lutriji.

Otkrivene veze Canjuge i Puklina

Ključni dokument koji se nalazi među dokazima izvučen je iz računala nakon što je Goran Puklin osumnjičen u aferi Janaf. Radi se o svojevrsnom dopisu koji počinje s “Odgovori na vaša pitanja”, a istražitelji su uvjereni da je ta pitanja postavila Piruška Canjuga, dok je odgovore dala Mirela Alerić Puklin, koja je tada radila kao tužiteljica na slučaju Agrokor.

Kako je Telegram doznao supružnici Puklin i supružnici Canjuga bili su na određeni način povezani. Već smo javljali da je Puklin u svom mobitelu imao broj Zlatka Canjuge spremljen pod imenom ‘Zlatkec’ ili ‘Zlatko Caki’, a pronađene su i njihove brojne poruke, te e-mail komunikacija.

Iz pronađenih poruka proizlazi da je Goran Puklin sa svojom suprugom komentirao i moguće uhićenje razbojnika koji su svojevremeno “provalili kod Canjuga”. Inače, Puklin u svojoj obrani nakon uhićenja nije negirao poznanstvo s Canjugom.