Pitali smo; Hrvatska regulatorna agencija ne misli srušiti odluku prema kojoj ljudi oko Rimac državi prodaju skupu struju

USKOK im je uhapsio šefa zbog pogodovanja, a iz HERA-e kažu da je sve radio po zakonu

ZADNJA IZMJENA: lip 3, 2020

Iako USKOK tvrdi da je Hrvatska regulatorna agencija (HERA) donijela tri nezakonita rješenja kojima se navodno pogoduje tvrtki C.E.M.P., ta nacionalna agencija nema ih namjeru poništiti. To znači da će se struja iz C.E.M.P.-ovog vjetroparka Krš-Pađene i dalje otkupljivati po cijeni 118 posto većoj od uobičajene.

Potvrđeno je to Telegramu iz HERA-e kojima smo upit poslali čim je objavljeno da je njihov čelni čovjek Tomislav Jureković priveden pod sumnjom da je bio dio korupcijske hobotnice bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac.

Kako je Rimac pritiskala HERA-u?

Gospodina Jurekovića je Josipa Rimac, prema sumnjama istražitelja, pritiskala da donese rješenje kojim će tvrtki C.E.M.P. dati status povlaštenog proizvođača struje iz obnovljivih izvora energije, konkretno vjetroelektrane Krš-Pađene.

HERA je C.E.M.P-u, tvrtki u vlasništvu Milenka Bašića, koji je također obuhvaćen ovom istragom, izdala rješenje na 25 godina prema kojem bi struju iz vjetroelektrana prodavali državnoj firmi HROTE po cjeni od 94 eura. Redovna cijena je 43 eura pa istražitelji tvrde da se C.E.M.P.-u pogodovalo sa 118 posto većom cijenom.

Rješenje USKOK smatra nezakonitim jer, kažu, C.E.M.P. nije bio upisan u Registar obnovljivih izvora energije, što je jedan od uvjeta za izdavanje rješenja o statusu povlaštenog proizvođača.

HERA: ‘Sve je rađeno po pravilima’

“HERA je tvrtki C.E.M.P. izdala rješenja u skladu s pozitivnim propisima temeljem dostavljene dokumentacije te HERA ne nalazi da je u procesu izdavanja navedenih rješenja bilo nezakonitosti niti propusta”, naglašavaju iz HERA-e. U detalje kaznenog postupka ne žele ulaziti. Drugim riječima, u HERA-i smatraju kako je s rješenjima što ih je dobio C.E.M.P. sve u redu.

Za Telegram su još objasnili kako HERA u svom poslovanju i donošenju odluka uvijek postupa u skladu s pozitivnim propisima, dok se rješenja donose prema pravilima upravnog postupka. “Eventualno poništenje ili ukidanje izdanih rješenja moguće je samo u skladu s odredbama primjenjivih propisa uz primjenu pravila Zakona o općem upravnom postupku”, kažu nam iz HERA-e.

Zakon o općem upravnom postupku kaže da se rješenje, poput ovog, može poništavati u upravnom postupku ukoliko to zatraži jedna od zainteresiranih strana. Ukoliko se utvrdi, doduše tek nakon pravomoćne presude, da je zasnovano na kaznenom djelu ili da se njime čini kazneno djelo, rješenje također, u tom istom upravnom postupku može biti poništeno.

Evo koliko je već skupe struje plaćeno

Za 24 sata su iz tvrtke HROTE potvrdili da je od prosinca prošle godine, kada je HERA izdala prvo rješenje, C.E.M.P. već ostvario pravo na isplatu oko 35 milijuna kuna, bez PDV-a. C.E.M.P. je prvo rješenje kao povlašteni proizvođač, kako smo već javljali, dobio 30. prosinca prošle godine. Ono se odnosilo na snagu od 20 megavata vjetroelektrane. Zatim je u ožujku ove godine HERA donijela rješenje kojom je obuhvaćena ulazna snaga od još 42 megavata. Posljednje rješenje, za 80 megavata, doneseno je 11. svibnja ove godine. Tako je kompletirana snaga Vjetroelektrane Krš-Pađene, ali po ovom posljednjem rješenju povlaštena cijena struje im još nije plaćena.

HROTE potvrđuje i da utvrđena poticajna cijena za 2020. iznosi 0,79 kuna po kilovat satu što iznosi 105 eura po megavat satu. To je, može se primijetiti, još više od onih 94 eura, koliko je u prvotnoj računici naveo USKOK otvarajući istragu protiv Josipe Rimac i njoj bliskih ljudi.

Budući da je C.E.M.P. dobio rješenje sa statusom povlaštenog proizvođača na 25 godina, iznosi naknada za skupu struju koje bi im platila država rastu na milijarde. Inače, ugovor što ga vjetropark Krš-Pađene ima s državom za subvencionirane cijene struje iz obnovljivih izvora energije sklopljen je na 14 godina.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1992 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program