Pitali smo profesora ustavnog prava je li problem što se tek sad predlaže kandidat za šefa Vrhovnog suda

Mato Palić smatra kako oko procedure ne bi trebalo biti problema

ZADNJA IZMJENA: srp 10, 2017
Foto: PIXSELL

Kao što smo već pisali, mediji su u nedjelju objavili neslužbenu informaciju prema kojima bi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak trebala objaviti ime kandidata za mjesto predsjednika Vrhovnog suda. Kao vjerojatni kandidati spominjali su se suci Ivan Turudić i Đuro Sessa, ali je gospodin Turudić pismom obavijestio predsjednicu da odustaje od kandidature pa je izgledno kako će Sessa biti novi šef Vrhovnog suda.

U medijima se problematizirala činjenica da će predsjednica kandidata predložiti tek u ponedjeljak, 10. srpnja, pet dana prije raspuštanja Sabora i devet dana prije isteka mandata aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu. Naime, da bi izbor bio konačan, mora se pričekati mišljenje opće sjednice Vrhovnog suda, saborski Odbor za pravosuđe morao bi održati raspravu o kandidatu, a zatim bi se novi predsjednik Vrhovnog suda morao biti izglasan u Saboru.

Miljenić misli da žele izbjeći javnu raspravu

SDP-ov Orsat Miljenić danas je, gostujući na N1 televiziji, rekao je kako je sramotno što se sve radi u zadnji čas i da je to pokušaj da se izbjegne javna rasprava o kandidatima. “Svoditi javnu raspravu na dva, tri dana za ovako važnu funkciju je pogrešno i moj stav je da budem suzdržan oko bilo kojeg kandidata zbog načina na koji predsjednica tretira Sabor. Ako vladajuća većina hoće, sve se može riješiti u par sati, ali to nije dobro”, kaže bivši SDP-ov ministar pravosuđa.

Sabor se, inače, po Ustavu zbog ljetne stanke mora raspustiti do 15. srpnja. Dakle, za cijeli postupak preostalo je još samo pet dana. Zamolili smo profesora ustavnog prava na osječkom fakultetu, Matu Palića, da nam pojasni je li problematično što predsjednica tek sada predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

Do sada se uglavnom predlagao jedan kandidat

Palić kaže da ne može točno procijeniti zašto će predsjednica kandidata predložiti baš sada, obzirom da mandat aktualnom predsjedniku izlazi 19. srpnja no to, kaže, ne mora biti problem. “Ako je predložen jedan kandidat, onda se, u biti, na jednoj sjednici Odbora može provesti rasprava o tom jednom kandidatu. Ustav ne govori izričito predlaže li se više kandidata, nakon čega Sabor imenuje jednog od predloženika, ili se predlaže samo jedan kandidat“, kaže Palić.

I dosadašnja praksa je, prema Palićevu sjećanju, bila da se predlaže jedna konkreta osoba koja je na neki način prethodno usuglašena s predsjednikom Vlade koji ima povjerenje većine zastupnika u Saboru. “Predsjednika Vrhovnog suda se bira običnom većinom. Većinom nazočnih zastupnika, u slučaju da je nazočna većina od ukupnoga broja zastupnika. Obzirom da se uglavnom predlaže jedan kandidat, mislim da će se sljedeći tjedan održati ta sjednica i da će se glasanje dogoditi do kraja tjedna“, rekao je.

Možda bi se ta većina mogla pojačati

Predsjednik Vrhovnog suda ujedno je, automatizmom, i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. “Ovo je na neki način i jamstvo da je prvi čovjek DIP-a uživa potporu zastupnika u Saboru i da je to osoba koja je na čelu najvišeg suda”, rekao je Palić. Postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda dobro je reguliran, smatra Palić, ali bi ipak bilo dobro razmisliti o nekim korekcijama.

“Postupak je u načelu dobro regulira. Imamo predsjednika kao predlagača na jednoj strani i Sabor, kao drugo državno tijelo koje imenuje, na drugoj strani. Ono što bi možda bilo korisno je da se predsjednika Vrhovnog suda, obzirom da je to najviši sud u Republici Hrvatskoj, imenuje natpolovičnom većinom svih zastupnika u Saboru. To bi mu dalo veći legitimitet nego što ga ima sada, kada ga bira obična većina. Znači, trbelo bi pojačati tu većinu i možda precizirati predlaže li se više ili samo jednog kandidata za predsjednika“, kaže Palić.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
729 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program