Komentari

Zašto premijer štedi Žalac, a bijesno je iz stranke izbacio Josipu Rimac?

Josipa Rimac je izbačena iz HDZ-a šest dana nakon uhićenja. Gabrijela Žalac je samo suspendirana, a Plenković je hvali

Štiti li se baršunastim odnosom prema Žalac neka dublja priča koja se krije u milijunima koji su otišli za preskupi softver? Je li to jedina sumnjiva transakcija? I jesu li Žalac i Petric jedini koji bi oko toga mogli zanimati organe gonjenja?

Trebalo je pet dana. Toliko je, naime, prošlo od dolaska HDZ-ovog senatora Darka Milinovića s autobusima lokalnih simpatizera pred Središnjicu stranke u Zagrebu dok Milinović nije postao – bivši član. Za Josipu Rimac je trajalo dan duže.

Ona je šest dana nakon uhićenja izbačena iz HDZ-a, uz bijesne javne poruke premijera Andreja Plenkovića koji je bio usred kampanje za parlamentarne izbore. Prije same odluke stranke, Plenković je kazao kako bi Rimac i svi ostali umiješani u aferu Vjetroelektrane radi koje je uhićena trebali biti isključeni iz HDZ-a. “Ne treba biti doktor prava da se, kad se vide transkripti, donese zaključak. Zato smo reagirali odmah, bez dileme”, kazivao je tad, domećući kako “nema nikakvog popusta”.

“HDZ je privržen borbi protiv korupcije i ne želimo da ovakve situacije – neodgovorno ponašanje pojedinaca – na bilo koji način utječu na sliku stranke među hrvatskim biračima”, zaključio je premijer. Tri dana nakon ove izjave bivša “kninska kraljica” isključena je iz stranke.

Suzdržani Plenković

Gabrijela Žalac je uhićena prije desetak dana. Pravno, njena pozicija je trenutno potpuno ista onoj u kojoj je bila Josipa Rimac lanjskog proljeća. Pa ipak, nije bilo zapjenjenih izjava, nisu se spominjali doktori prava, premijer nije deklamirao kako nema nikakvog popusta, niti je dramio oko slike stranke na koju može utjecati neodgovorno ponašanje pojedinaca.

O ne, Plenković je bio zapravo bio krajnje suzdržan. “Budući da mi nemamo saznanja većih od onih koja izlaze u medijima, niti ih možemo imati, daljnja komentiranja postupka bi bilo kontraproduktivno u ovom trenutku”, kazivao je nakon uhićenja Žalac. Pa prešao na pohvale.

Bila je sjajna

Govoreći o tome kako je došlo da joj ponudi mjesto ministrice europskih fondova i regionalnog razvoja kazao je kako nigdje drugdje nije vidio nekoga “tko je imao takvo znanje, entuzijazam i takvu kvalitetu u pogledu poznavanja EU fondova u to doba”. I zakucao: “Mislim da je bila sjajna”.

Nakon svega, Žalac nije izbačena iz stranke, nego je, kao i Tomislav Petric, bivši šef Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU fondova, suspendirana. Iskoristili su ono što je najavio Plenković na dajući izjavu u kojoj je hvalio Žalac – “različite mogućnosti u statutu”. Mogućnost suspenzije člana je, međutim, bila dio Statuta HDZ-a i kad je uhićena Rimac.

Doktor prava

Teško se, stoga, ne zapitati je li blaga kazna koja je, zasad, u stranci snašla bivšu ministricu posljedica Plenkovićeve nevoljkosti da prizna vlastiti kadrovski odabir (Rimac je, ipak, “naslijedio”) ili se radi o nečemu malignijem. Naime, ne treba biti doktor prava ni da se zaključi da nešto jako ne štima u priči o plaćanju softvera vrijednog niti tri skoro 13 milijuna kuna. Uostalom, sve o tome je Telegram objavio još u ljeto 2019. godine.

Stoga je pitanje štiti li se baršunastim odnosom prema Žalac neka dublja priča koja se krije u milijunima koji su otišli za preskupi softver? Je li to jedina sumnjiva transakcija? I jesu li Žalac i Petric jedini koji bi oko toga mogli zanimati organe gonjenja?

Čudesan niz slučajnosti

Naravno, možda je sve skupa slučajna podudarnost. Možda su Žalac i Petric jednostavno nasjeli na ponudu za preskupi softver. Možda Uskok stvarno nije uspio u cijeloj priči kroz pune dvije godine naći ništa sumnjivo, pa zato nisu donijeli “meritorno odluku” o tom slučaju. Možda, eto, pukim propustom domaća istražna tijela nisu obavijestila Ured europskog javnog tužitelja o ovom slučaju. Možda je sasvim slučajno da je Uredu europskog javnog tužitelja trebalo samo pet mjeseci da dođe do uhićenja. Možda je krajnje slučajno da nakon svega premijer hvali Žalac, a HDZ je ne izbacuje iz stranke poput njene dobre frendice Rimac.

I možda je, je li, premijerova stranka posve i bespridržajno privržena borbi protiv korupcije. A možda je sve ovo skupa ipak malo prevelik niz slučajnosti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu