Placido Domingo optužen je za seksualno napastovanje. Protiv slavnog tenora istupilo je nekoliko žena

Žene tvrde da ako bi ga odbile, Domingo bi im uništio karijeru

ZADNJA IZMJENA: kol 13, 2019
Foto: AFP

Placida Dominga, jednog od najpoznatijih opernih tenora i jednog od trojice iz sastava Tri tenora, nekoliko žena optužilo je za seksualno napastovanje. Tvrde da ih je ucjenjivao ulogama u operama i sličnim angažmanima. Ako bi žene slučajno odbile imati seksualni odnos s njim, Domingo bi ih profesionalno kaznio, otkrile su za Associated Press.

Dominga se smatra jednim od najboljih opernih tenora u povijesti, a Domingo je također cijenjeni dirigent i ravnatelj opere u Los Angelesu. Osvojio je nekoliko nagrada Grammy, odigrao ukupno 150 uloga, a održao je i preko 4000 nastupa, što je više od bilo kojeg drugog opernog pjevača u povijesti. No, Domingovo ponašanje je dobro znana javna tajna u svijetu opere, tvrde napadnute žene.

Zavlačio je ruku pod suknju i prisilno ljubio

Osam pjevačica i jedna plesačica rekle su AP-u da ih je Domingo napastovao, a ekscesi su počeli negdje kasnih 1980-ih, uglavnom u sklopu njegovog rada na rukovodećim pozicijama u opernim kompanijama. Jedna žena tvrdi da joj je Domingo gurnuo ruku suknju, a druge tri tvrde da ih je prisilno ljubio. Incidenti su se navodno dogodili u svlačionicama, u hotelskoj sobi i tijekom poslovnog ručka.

“Poslovni ručak inače nije neobična stvar, ali kada te netko pokušava držati za ruku tijekom poslovnog ručka, to je čudno. Čudno je i kada ti postavi ruku na koljeno. Uvijek me je dirao na neki način, a uvijek me i ljubio”, rekla je jedna žrtva. Uz tih devet osoba, još je šest žena AP-u reklo da je Domingo bio previše seksualno sugestivan. Jedna pjevačica ispričala je da ju je Domingo prisiljavao da tijekom 1990-ih ide na spojeve s njim tijekom, nakon što ju je angažirao da pjeva na njegovim koncertima.

‘Standardi su danas drugačiji’

Preko trideset osoba, među kojima su plesači, pjevači, glazbenici u orkestrima, radnici u backstageu, učitelji pjevanja i jedna administratorica, rekli su AP-u da se Domingo prema njima ponašao nedolično. Ističu da je Domingo uvijek proganjao mlađe žene. Domingo za sada nije detaljno komentirao optužbe, niti je AP-u odgovorio na pitanja, već je samo dao kratku izjavu.

“Optužbe tih osoba koje su stare preko 30 godina su uznemirujuće, te tako kako su prikazane, one su iznimno netočne. I dalje je teško čuti da sam uznemirio neke ljude, neovisno o tome kada je to bilo i neovisno o mojim dobrim namjerama. Vjerovao sam da su moje interakcije i odnosi bili dobrodošli i da su se svi s njima slagali. Oni koji su radili sa mnom znaju da ja nikome ne bih naudio, nikoga ne bih uvrijedio i nikoga ne bih osramotio. Međutim, svjestan sam da su pravila ponašanja danas mnogo drugačija nego nekad. Blagoslovljen sam da sam imao karijeru dužu od 50 godina i držim se najviših standarda”, rekao je Domingo.

Žene se boje Domingove osvete

Sedam od devet žena tvrdi da su im uništene karijere zato što su odbile Dominga, dok druge tvrde da su im obećane uloge koje se nikad nisu ostvarile. Optužuju Dominga i da ih više nikada nije angažirao nakon što se počele surađivati s drugim kompanijama. Samo jedna žena se složila s objavom svog imena. Mezosopranistica Patricia Wulf radila je s Domingom u washingtonskoj operi. Ostale žene žele ostati anonimne, budući da se boje da će im objava imena naštetiti karijeri. Boje se također da bi ih Domingo mogao napasti i osramotiti.

Priče žena koje optužuju Dominga vrlo su slične. Primjerice, sve žene kažu da ih je Domingo znao kontaktirati usred noći, praveći se da ga jako zanima njihova karijera. Zatim bi ih pozivao na privatan susret u nekom baru ili uz večeru. Nekad bi im Domingo nudio susret u svojem stanu ili u hotelskoj sobi. Niti jedna žena nije dala čvrst dokaz, poput poruka ili sličnog, no priče su potvrđene iz više izvora bliskih ženama i samom Domingu.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program