Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Plenković bi opet uređivao medije: 'Niste dovoljno prenosili izjavu Grlića Radmana. Reagirao je prije Milanovića'

Ponovno je kritizirao Milanovića zbog 'relativiziranja ruske agresije'

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a. “Političke aktivnosti, rast cijena i smanjenje udara na građane, sadržaj Općeg sabora, to su bile teme sjednice”, rekao je premijer Andrej Plenković na početku i dodao kako u Zagreb među ostalim dolaze Dragan Čović i Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke.

“Nastavlja se tirada relativiziranje ruske agresije. On već pola godine zastupa stavove Moskve, a ne Hrvatske, to je jasno kao dan i nažalost je tako. Sve njegove izjave su na veliku sramotu Hrvatske i hrvatskog naroda. Nije on jedini, postoje i saborski zastupnici oporbe… Mi smo konzistentni, a nažalost i on, relativizira agresiju i vodi politiku koja bi trebala pustiti Rusiju da radi što hoće. To je velika sramota”, komentirao je premijer ranije izjavu predsjednika države Milanovića.

‘Čavara je moj prijatelj, američke sankcije mu neće naštetiti’

O sankcijama protiv Marinka Čavare, potpredsjednika HDZ-a BiH, premijer je rekao: “Prvi koji se usprotivio sankcijama američkog Ministarstva financija, jučer donesene protiv Marinka Čavare, bio je ministar Grlić Radman, prije prijatelja Moskve. Osobno sam razgovarao s Čavarom koji mi je prijatelj i rekao mu da Hrvatska stoji uz njega i da je odluka neutemeljena. On svu svoju imovinu ima u BiH, sankcije mu neće naštetiti. Ne vidim što se time htjelo postići, to je neka osobna poruka političkog karaktera, po mom mišljenju promašena.”

Plenković se, uz to, požalio i da mediji nisu dovoljno prenosili izjavu Grlića Radmana o sankcijama. Smatra da bi novinari, umjesto da ga pitaju o Milanovićevoj izjavi o sankcijama, trebali reći da je prije njega reagirao ministar vanjskih poslova.

‘Sve što je napravio hineći da pomaže Hrvatima, odvratio je Bošnjake’

Na pitanje postoji li mogućnost dogovora s Milanović, Plenković je rekao: “Što se tiče Milanovićeve politike prema ruskoj agresiji, tu se ne slažemo ni milimetra. Ako je netko pružio ruku dijaloga, to je bila Vlada, to sam bio ja. Uputio sam dopis prije četiri mjeseca. Što se tiče BiH, naš doprinos zaštiti Hrvata u BiH cijelo je vrijeme visoki angažman, a njegov pristup je pasivnost i vrijeđanje aktera koji nam mogu pomoći. Sve što je napravio hineći da pomaže Hrvatima, odvratio je Bošnjake s kojima se trebalo dogovoriti. Da je on učinio da imamo saveznika nekog, da netko bolje razumije problem Hrvata u BiH, nije mi poznato… Vidio sam agresivnog čovjeka koji neprimjerenu političku komunikaciju koju koristi interno, projicira eksterno i šteti reputacijski i Hrvatskoj, i Hrvatima u BiH.”

‘Mediji nose ekstremnu odgovornost jer prenose Milanovićeve izjave’

Plenković je rekao da mediji nose ekstremnu odgovornost jer prenose izjave predsjednika, njegove “tirade”. “Mi nismo ista ekipa, nismo isto društvo”, zaključio je. “Dok smo mi izdajnici, udbaši ili što je već danas rekao Banožiću, sori, nema dijaloga. Činjenica da si institucija nije dovoljno. Dok nema elementarnog kućnog odgoja, nemamo što pričati”, kaže.

Vlada je reagirala. Ne dolazi u obzir da pobjednila hrvatska vojska kojoj dugujemo slobodu i neovisnost, sad ex post pravnim aktivma u susjednim državama, a uvjereni smo da su iza toga poltiički razlozi, da se sad iz heroja pretvore u nekoga protiv koga će se voditi kazneni postupak. To ne dolazi u obzir.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više