Plenković bi večeras trebao objaviti imena ministara u svojoj Vladi, evo što zasad o svemu znamo

Neka imena već su procurila u javnost

ZADNJA IZMJENA: lis 18, 2016

Mandatar Andrej Plenković danas će objaviti imena svih ministara svoje buduće Vlade. “Imamo sve! Ali ću vam reći kad dođe vrijeme”, rekao je danas Plenković, piše N1.

Očekuje se da će imena ministara otkriti nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koja počinje danas u 17 sati. Plenković je prije osam dana dobio mandat za sastavljanje Vlade od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nakon čega je odmah krenuo s razgovorima s potencijalnim kandidatima za ministre.

Vlada bi se, kako je to već najavljeno, trebala izglasati već u srijedu. Evo što dosad znamo o novoj Vladi i kandidatima za ministre.

1. Tko su Mostovi ministri?

Čelnik Mosta Božo Petrov sinoć je otkrio tko će biti Mostovi ministri u novoj Vladi. Trojica dosadašnjih ministara zadržat će svoje pozicije, Vlaho Orepić tako će ostati ministar unutarnjih poslova, Ante Šprlje ostat će čelni čovjek Ministarstva pravosuđa, a Slaven Dobrović zadržat će svoj resor zaštite okoliša, s tim da se tom resoru dodaje i energetika. Novo lice s kvote Mosta u Vladi će biti Ivan Kovačić koji će preuzeti resor uprave. Kovačić će biti i jedan od četiri potpredsjednika Vlade.

2. Tko još sigurno postaje ministar?

Iako je Plenković bio dosta misteriozan proteklih dana po pitanju imena ministara, neka su ipak iscurila. Tako će Davor Ivo Stier biti ministar vanjskih poslova, a Stier bi trebao biti i potpredsjednik Vlade. Osim njega, po pisanju medija, sigurno je i da će Damir Krstičević postati ministar obrane.

3. Tko bi mogao zadržati svoju funkciju?

Za očekivati je da će svoju funkciju zadržati Zdravko Marić, ministar financija, a svoje mjesto u Vladi mogli bi zadržati i ministar prometa Oleg Butković i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić. Kao kandidati za ministra branitelja spominjani su na kraju Zvonko Milas i Tomo Medved, no navodno će na toj poziciji ostati dosadašnji ministar Medved. Osim njih svoju funkciju mogao bi zadržati i Lovro Kuščević kao ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

3. Tko sigurno neće u Vladu?

U Plenkovićevoj vladi sigurno neće ostati ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a njegovo mjesto vrlo lako bi mogla preuzeti žena i to Nina Obuljen Koržinek. U igri su, osim nje, i Anja Šovagović Despot i Jasen Mesić.

Miro Kovač još je jedan kandidat koji neće ostati ministar, no Kovač je navodno već dobio ponudu da postane hrvatski veleposlanik u Washingtonu. Pozicije sigurno gube i ministar obrazovanja Predrag Šustar, te ministar zdravlja Dario Nakić.

4. Koje žene bi mogle u Vladu?

Osim Obuljen ili Šovagović Despot, u Vladi bi moglo biti još nekoliko žena. Plenković je i sam rekao da će u njegovoj Vladi biti više žena. Priča se o bivšoj HDZ-ovki Martini Dalić koja bi mogla dobiti ministarstvo gospodarstva. Martina Bienenfeld, šefica zagrebačkog HTZ-a, u igri je za ministricu turizma. U kombinaciji za ministricu zdravstva je Dijana Zadravec, a za obrazovanje Ivana Mrkonjić. No kao izgledniji kandidat na ovu poziciju spominje se Pavo Barišić. Novo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mogla bi također voditi žena i to Nada Murganić.

5. U kojim resorima je najveća gužva?

Velika je gužva oko resora zdravlja gdje je čak troje ozbiljnih kandidata. Osim Dijane Zadravec, kandidati su i Milan Kujundžić i Drago Prgomet. Ne zna se ni tko će doći na čelo Ministarstva rada i mirovinskog sustava, a spominju se dvojica kandidata: Tomislav Čorić i Goran Marić.

6. Tko će biti potpredsjednici Vlade?

Vlada će imati četiri potpredsjednika, a svaki od njih vodit će određeni resor. Osim Mostovog Kovačića, potpredsjednici će vrlo vjerojatno biti Davor Ivo Stier, Damir Krstičević i Zdravko Marić. No, prema posljenjih informacijama može se lako dogoditi da umjesto nekoga od trojice navedenih potpredsjednica postane Martina Dalić.

7. Kako će Vlada izgledati?

Plenkovićeva Vlada imat će 19 ministarstava, što je jedno manje od prošle. No, zato se broj središnjih državnih ureda povećava sa sadašnja 4 na 6. Formirani su središnji uredi za šport i za razvoj digitalnog društva. Osim toga, ukida se funkcija zamjenika ministara i uvode se državni tajnici.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program