Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković: 'Fiksiramo cijene benzina i dizela na svim pumpama osim na autocestama'

Premijer daje izjavu nakon telefonske sjednice Vlade o cijenama goriva

Nakon najava da bi gorivo ponovno moglo drastično poskupjeti, Vlada je jutros održala telefonsku sjednicu. Nakon toga, izjavu za medije daje premijer Andrej Plenković, a s njim su na konferenciji i ministri financija i gospodarstva Zdravko Marić i Davor Filipović.

Premijer je predstavio detalje novih mjera.

Fiksiraju se najviše cijene

“Zbog porasta cijena naftnih derivata, očekivali smo da će onaj dvotjedni rok za povećanje cijena prouzročiti rast cijena. Međutim, odlučili smo i ovoga puta intervenirati. Fiksirali smo najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje nisu na autocestama”, rekao je.

Ova mjera će se odnositi na čak 94 posto bezninskih postaja u Hrvatskoj, kazao je. “Eurosuper na 13,50 kuna, dizelsko gorivo 13,08 kuna i za plavi dizel 9,45 kuna”, rekao je Plenković.

“Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama, dakle cijena za dizelsko gorivo će biti 14,57, a za benzin na 14,06 kuna”, kazao je. Ustvrdio je da ova mjera pridonosi zaštiti standarda građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu.

Ima li još prostora za interveniranje?

Na pitanje koliko još Vlada ima prostora za interveniranje, rekao je da “ima još prostora”. “Dakle, u smislu fiksiranja cijena kao što radimo danas. I u pogledu trošarina, i za benzin i dizel, da dođemo na minimum”, kazao je. “Vidite da se ljudi voze”, dodao je.

Upitan hoće li turisti izbjegavati točiti na autocestama, rekao je da je “njihova politika potpuno nediskriminirajuća”.

“I vi i ja da točimo na autocestama plaćali bi isto kao netko iz Mađarske ili Slovenije. Za svakoga je ista cijena. Mi nemamo mehanizam koji će sigurno pasti na sudu EU. Ne možete u EU davati benzin po jednoj cijeni za nekoga tko ima tablice iz vaše zemlje. To je protupravno”, rekao je, referirajući se na Mađarsku.

‘Mi ne možemo zamijeniti trgovce’

Premijer je ustvrdio da je Vlada činila sve da suzbije inflacijske trendove, a govorio je i o udrugama za zaštitu potrošača. “Ovo je trenutak gdje udruge za zaštitu potrošača trebaju prozivati sve koji neopravdano dižu cijene i nastoje profitirati u ovom trenutku”, rekao je.
“Vlada može smanjiti poreze, smanjiti trošarine, ograničiti cijene. Međutim, mi ne možemo baš sve. Ne možemo zamijeniti trgovce, nekoga u tom lancu tko formira cijene”, dodao je.

Rekao je da će nova odluka biti na snazi iduća dva tjedna, a stupa na snagu u utorak. “Prateći situaciju na tržištu, donosit ćemo nove odluke”, poručio je Plenković.

Marić: Puno toga je na stolu

Riječ je zatim uzeo ministar financija Zdravko Marić. “Jako puno toga razmatramo, analiziramo, puno toga je na stolu”, rekao je. “Što se tiče države, 37 lipa je još ostalo do minimalne trošarine na benzin i 19 lipa na dizel. To je ono što je ostalo do minimalne razine”, kazao je.

“Ova je mjera definirana na dva tjedna, što će se dalje razvijati, vidjet ćemo. Neću uopće gajiti neku vrstu ne znam kakvog optimizma”, dodao je Marić. “I nezavisni analitičari uvijek zadržavaju određenu dozu opreza”, kazao je. Govoreći o maloprodaji hrane, rekao je da država ne može ispod 5% sniziti stopu PDV-a.

Filipović: Ne očekujem nestašice

Na novinarsku konstataciju da na nekim pumpama jutros nema dizela, ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da “ne vjeruje da je to istina” jer se derivati “ne nabavljaju od nedjelje za ponedjeljak”. “Ne očekujem nikakve nestašice. Nakon dva tjedna vidjet ćemo kakva je situacija i donositi nove odluke”, dodao je.

Ministar Marić poručio je zatim da je “pred nama i dalje izuzetno neizvjesno razdoblje”. “Uvijek ostavljamo prostor ako se stvari još dodatno pogoršaju”, dodao je.

“Činjenica je da je protekla dva mjeseca inflacija još više ubrzala. Struktura ove inflacije nikako nam ne ide u korist, poglavito građanima s prosječnim i ispodprosječnim primanjima. Obzirom na rast cijena energenata, opet su u gospodarstvu na većem udaru oni manji u odnosu na veće”, kazao je.

Nova cijena svaka dva tjedna

Podsjetimo, prije dva tjedna na snagu su stupile Uredbe Vlade zbog kojih je cijena goriva nešto niža nego što je to bilo do sada. Cijena benzina smanjena je tada sa 13,86 kuna na 13,50 kuna, cijena dizela sa 13,14 na 13,08 kuna dok je cijena plavog dizela sada na 9,45 kuna. Također, prema novoj Vladinoj uredbi, cijene goriva se sada mijenjaju svaka dva tjedna. Dosad su se mijenjale svakog utorka.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više