Politika & Kriminal

Plenković iz Knina Srbiji: 'Treba napustiti jalovu retoriku prošlosti'

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu Oluje

FOTO: n1 screenshot

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu oslobodilačke operacije Oluje. Središnja svečanost održava se u Kninu gdje se nalazi državni vrh. Okupljenima se obratio premijer Plenković koji je iz Knina poslao poruku i Srbiji, poručivši joj da “treba napustiti jalovu retoriku prošlosti”.

Plenković je obraćanje okupljenima započeo čestitkom obljetnice. Istaknuo je kako je poseban osjećaj na današnji dan doći u Knin, jer je to prilika prisjetiti se ponosa i pobjede.

“Ostvarenom pobjedom pokazali smo da smo u teškim uvjetima uspjeli ustrojiti respektabilnu vojnu silu. Stoga danas odajmo priznanje pobjedničkoj hrvatskoj vojsci i policiji koji su pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana porazile velikosrpsku politiku Miloševićevog režima čime je dovršen rat i uspostavljen mir. Tu pobjedu i legitimno pravo da živimo kao slobodni ljudi platili smo životima najhrabrijih hrvatskih sinova kojima smo trajno zahvalni kao i pripadnicima manjina koji su branili Hrvatsku”, poručio je Plenković.

Srbija se treba ‘okrenuti politici pomirenja i budućnosti’

Domovinski rat i pobjeda u Oluji, Bljesku i drugim akcijama temelj su Hrvatske, naglasio je Plenković. “Otkrivanje istine o nestalima, procesuiranje ratnih zločina i dosezanje pravde ostaje naša trajna dužnost”, rekao je i dodao kako se nastavljaju voditi politikom pomirbe i razumijevanja uz poštovanje istine i pijeteta prema svim žrtvama.

“Uvijek ćemo s ponosom slaviti Oluju i nikad nećemo dopustiti da se dovodi u pitanje njezin legitimitet, kao ni obrambeni karakter Domovinskog rata. To je poruka susjednoj zemlji Srbiji koja treba napustiti jalovu retoriku prošlosti i okrenuti se politici pomirenja i budućnosti”, poručio je.

Naglasio je kako se nalazimo u pandemiji kojoj se ne nazire kraj i da se nalazimo u fazi oporavka od krize. Napomenuo je kako je pred Hrvatskom “imperativ demografske opstojnosti” i obnova od potresa. Plenković je poručio i kako se vodeći politiku modernog suverenizma i zahvaljujući članstvu u EU-u može osnažiti hrvatski nacionalni interes.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu