Politika & Kriminal

Plenković izbjegao pitanja o aferi HNB: 'To je sofisticirana stvar, nije tema koju šira javnost razumije'

Osim situacije sa HNB-om komentirao je i situaciju u BiH i odlazak Milorada Pupovca na Dan RS-a

FOTO: Screenshot N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Novsku s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom i ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek. Posjet je početo sastankom s gradonačelnikom Novske Marinom Piletićem i sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom. Potom su gosti sudjelovali na otvorenju Učeničkog doma Srednje škole Novska, a premijer je nakon svega dao izjavu medijima.

Novinare je zanimalo ima li guverner HNB-a Boris Vujčić njegovo povjerenje s obzirom na aferu koju je otkrio Index. “Ja sam jučer nazvao guvernera, ne znajući da on nakon toga ide na Dnevnik HRT-a pa sam ono to mi je rekao opet čuo na Dnevniku. Predsjednica Odbora za financije Sabora je zatražila formalno očitovanje HNB-a i nakon toga ćemo vidjeti što će se zbivati”, rekao je. Dodao je da trenutno ima informacija kao i novinari, a očekuje i provjeru od HANFA-e.

Na pitanje je li saznao što se zbiva, je li Vujčićev odgovor zadovoljio, ponovio je da je vidio informaciju u medijima, kako je sve svježe i da će HNB poslati očitovanje pa ćemo vidjeti više. Dodao je kako je to ‘sofisticirana stvar’ kao i da se ne radi o temi ‘koju šira javnost ne razumije’ Na pitanje je li moralno da su neki zaposlenici HNB-a kao i dužnosnici mogli trgovati vrijednosnim papirima banaka koje su nadzirali, premijer je rekao da će se zasad suzdržati od takvih ocjena.

Bez odgovora o HNB-u

Uslijedilo je nekoliko pitanja o poskupljenjima. “Mi smo razgovarali o inflaciji praktički smo na razini EU-a ali se sada povećalo zadnjih mjeseci. Naš je cilj smanjiti ekonomski udar na standard građana. To smo bili napravili kada smo limitirali cijene benzina i dizela. Tada me nekoliko kolega pitalo kako smo to napravili pa su onda uvodili iste mjere”, rekao je.

Novinari su inzistirali da se nastavi s temom HNB-a. “Kad se upoznam s detaljima ću vam reći”, rekao je kratko i dodao da se neće vraćati na tu temu. Nije odgovorio ni bi li zaposlenicima i dužnosnicima trebalo biti dopušteno trgovanje vrijednosnim papirima banaka koje nadziru.

‘Pupovac je na danu RS-a bio u svojstvu predstavnika SNV-a’

Jedno od pitanja novinara bilo je i je li bilo pametno to što je Milorad Pupovac otišao na proslavu Dana RS-a. “Što se tiče važnijeg dijela za koji ja odgovaram je susret s Bakirom Izetbegovićem, čelnikom SDA, gdje smo raspravljali o statusu Hrvata u BiH”, rekao je.

“Razgovarali smo i o volji Hrvatske da se održi zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade, niz konkretnih projekata, interkonekcija plinom do granice s BiH. Po pitanju Pupovca, ja ponavljam, išao je tamo u svojstvu predstavnika SNV-a, ne kao predstavnik većine. Njegov odlazak tamo rastumačio je sam SNV”, rekao je premijer. “Ja bih volio da je ovakvo graktanje nastalo na Milanovićevu ljubav prema Dodiku. Mislim na političke stranke”, dodao je.

‘Naravno da nas zabrinjavaju situacija u BiH’

Novinare je zanimalo i zabrinjava li ga stanje u BiH na što je Plenković rekao: “Naravno da nas zabrinjavaju situacija i tenzije kao i činjenica da institucije ne funkcioniraju.” Rekao je da postoje secesionističke tendencije što je bilo jasno u Banjoj Luci kao i da je Vlada protiv toga. Naveo je kako se kontinuirano radi na suradnji s BiH kao i da se pokušava iznaći rješenje za situaciju u toj zemlji.

Jedno od pitanja bilo je i koliko će se dugo plaćati testiranja za necijepljene. “Vidjet ćemo moramo čuti prijedloge HZJZ-a i HZZO-a”, rekao je. Novinare je zanimalo ima li omiljenu video-igru, na što je on rekao da je to svijet u koji ulazi njegov sin i da će pokušati popratiti sve. Na pitanje ima li uopće vremena za to rekao je: “Čudo.”

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu