Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković izgubio živce u Saboru: 'Bilo je neopisivo zadovoljstvo izbaciti Most iz Vlade'

Miri Bulju je rekao da je njegova politika jedan 'teatar apsurda, najniži populizam i demagogija'

FOTO: YouTube/Saborska TV

Premijer Andrej Plenković danas je u Saboru, gdje je predstavio proračun za 2022. godinu. S predsjednikom Vlade je i ministar Zdravko Marić koji je također održao predstavljanje, nakon čega su na red došle krenule replike, uglavnom oporbenih zastupnika.

Prvi je reagirao Nikola Grmoja pozvavši se na istraživanje Europskog parlamenta koje govori o trošku korupcije koji u Hrvatskoj iznosi 60 milijardi kuna. “Ali to je bilo dok niste u potpunosti stavili šape na sve institucije, dok niste počeli izvlačiti novac iz EU fondova pa vam dužnosnike sada progoni ured EU tužitelja”, počeo je.

“Bilo bi dobro kada bismo mi s vama bili na nuli, jer ovaj trošak korupcije jede taj vaš navodni rast BDP-a, ali mi smo s vama na minusu. Kao što je neizbježan odlazak glavne državne tužiteljice koja je štitila vašu Gabi, tako je neizbježan i Vaš odlazak ali i posljedice jer ste bili mecena korupcije u Hrvatskoj”, rekao je zastupnik Mosta.

Plenković: ‘Bilo je neopisivo zadovoljstvo bilo izbaciti Most iz Vlade’

Premijer je Grmoji dobacio da zadrži za sebe ako se smatra medvjedom pa da ima šape umjesto ruku. “Drugo, bilo je neopisivo zadovoljstvo bilo izbaciti Most iz Vlade. Najnelojalnija, najpokvarenija, najdemagoškija i najpopulitističkija nakupina lokalnih aktera koja se igra nacionalne politike. Razotkriveni ste tada, razotkriveni ste i sada.

Vaš čelnik strake hvali se ovdje prošli tjedan, podržavate prosvjed i nudite narodu ivermektin, lijek za životinje, za parazite kod životinja. Vidim da su vam šape tu. Sad mi je jasnije odakle ivermektin kao okvir nastojanja Mosta da pridonese borbi protiv covida-19. Čestitam”, odgovorio je.

Grmoja je tražio povredu Poslovnika po članku 238. pa rekao kako nitko iz Mosta nikada nije zagovarao bilo kakav lijek. “Tko krade, taj i laže”, dodao je Grmoja. Nakon toga je dobio opomenu od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

‘Testirate se, dobivate covid potvrde, cijela vaša priča je teatar apsurda’

Kasnije je govorio i Bulj koji je Plenkoviću rekao da je 6 posto BDP-a od doznaka iz inozemstva te da inflacija i cijene divljaju. “U isto vrijeme vi ovdje govorite o velikim potezima, dok Europa i Amerika strepe. Vi, high life, k’o Lolek i Bolek, vi i ministar. Kao, sve cvita. Pa ulje je 16 kuna litra. Ljudi vrlo teško žive, zdravstvo je u rasulu”, rekao je.

“Ne znam točno što je bilo pitanje, ali drago mi je vidjeti vas u Saboru. Znači da se testirate, dobivate covid potvrde, ulazite bez problema. Da je cijela vaša priča jedan teatar apsurda, najniži populizam, demagogija. Zavodite ljude i rušite napore odvažnih i odgovornih u zdravstvu i znanosti koji upozoravaju da će nam korona za koji dan uzeti 11.000 života, a vi se igrate s time ne biste ili nešto profitirali. Ako niste primijetili, Vlada je ograničila cijene benzina, rast energenata se nije osjetio na kućanstvima, a to od nas prepisuju i drugi”, odgovorio je Plenković. I Bulj je tražio povredu članka 238. pa replicirao i dobio opomenu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više