Politika & Kriminal

Plenković je hladno okrivio Škoru za poraz Kolinde Grabar-Kitarović. Brojke ga demantiraju

Nevažećih listića na koje se osvrnuo premijer nije bilo dovoljno za pobjedu Grabar-Kitarović

17.12.2019., Zadar - Obiljezeno 30. godina od osnutka HDZ a. Skupu je prisustvovao i premijer Andrej Plenkovic. Joso Nekic, Andrej Plenkovic, Bozidar Kalmeta   Photo: Marko Dimic/PIXSELL
FOTO: Marko Dimic/PIXSELL

Tiskovna konferencija Andreja Plenkovića u Bruxellesu, na kojoj je opet govorio o napadu na Markovom trgu, te reakcijama na taj događaj, bila je prilično plodna. Osim što je optužio predsjednika Republike Zorana Milanovića da je još prije četiri godine pokrenuo neprijateljstvo prema njemu koje je završilo tragičnim incidentnom u ponedjeljak, Plenković je svog političkog protivnika Miroslava Škoru, valjda kao bi promovirao toleranciju, nazivao “gospodin klaun”.

A onda se dotaknuo i predsjedničkih izbora. “Ako ste zaboravili, a javnost brzo zaboravlja, na predsjedničkim izborima u siječnju je bilo, čini mi, 97 tisuća nevažećih listića”, kazao je Plenković obrušivši se na Škoru koji je pozivao da se listići u drugom krugu učine nevažećima. “To je bila organizirana politička akcija koja je imala za cilj da izbore izgubi Kolinda Grabar-Kitarović”; objašnjavao je hrvatski premijer genezu svih pokušaja koji su njega trebali izbaciti iz sedla.

Prokletstvo zaboravljanja

Nije se teško složiti s premijerom da javnost brzo zaboravlja – štoviše, sam je dao primjer za to – nevažećih listića u drugom krugu predsjedničkih izbora nije bilo 97 tisuća, nego nešto manje, 89.415. Istina, to je bilo znatno povećanje u odnosu na dotadašnje predsjedničke izbore. Primjerice, kad je Grabar-Kitarović pobijedila 2015. godine, nevažećih listića bilo je 27.787, a još pet godina ranije, kad je predsjednik postao Ivo Josipović, bilo ih je 30.547.

No, čak i da se svih 89.415 nevažećih listića s predsjedničkih izbora ove godine uzmu u obzir kao rezultat “organizirane političke akcije”, ona je, zapravo, bila sasvim beznačajna. Pobjeda Zorana Milanovića, naime, ni u slučaju da je svaki građanin koji je namjerno zašarao listić, dopisao broj 3 i prikladnu poruku (“Škoro”, “narod”, “CENZURIRANO”…) ili nešto slično, ne bi došla u pitanje. Milanović je dobio 104.463 glasa više od Plenkovićeve kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu