Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenković je, izgleda, u ozbiljnoj panici. HDZ navodno zvao u DP i tražio potporu za Vladu: 'Rezolutno smo odbili'

Mi smo bilo kakvu mogućnost suradnje rezolutno odbili, rekli su iz DP-a

20.01.2022., Slavonski Brod - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava odrzao je u Hotelu Savus konferenciju za medije povodom sjednice prosirenog predsjednistva podruznice Domovinskog pokreta Brodsko-posavske zupanije.  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Iz HDZ-a su, prema nekim informacijama, i prije odabira šefa HNS-a Stjepana Čuraja za nasljednika pritvorenog bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata pokušali kontaktirati neke stranke u vezi s mogućom suradnjom u slučaju pucanja vladajuće koalicije, piše u srijedu Jutarnji list.

Kako doznaje dnevnik, htjeli su pridobiti Domovinski pokret, koji vodi bivši HDZ-ovac Ivan Penava. “Čim je u subotu buknula afera s Darkom Horvatom i ostalim ministrima, bilo je pokušaja kontakata s nama u smislu što ako se dogodi da SDSS izađe iz vladajuće koalicije. No, mi smo bilo kakvu mogućnost suradnje rezolutno odbili”, rekao je izvor iz Domovinskog pokreta.

‘Takva suradnja nema šanse’

Dodao je kako mu nije poznato jesu li neki članovi HDZ-a s njima kontaktirali samoinicijativno ili su to radili po nalogu iz vrha stranke. “S nama takva suradnja nema šanse. Ne pada nam na pamet spašavati HDZ. Nakon svih ovih afera i uhićenja, tko bi to podržavao?”, rekao je sugovornik iz Domovinskog pokreta pa nastavio:

“To bi bilo političko i moralno samoubojstvo, potez ravan onomu koji je svojedobno napravio bivši šef HNS-a Ivan Vrdoljak, pa je nakon toga nestao s političke scene”. I oni su u utorak bili začuđeni Plenkovićevim odabirom Stjepana Čuraja za Horvatova nasljednika.

U HDZ-u računaju na Zekanovića

U HDZ-u se u utorak komentiralo i na čiju bi potporu mogli računati ako se zbog novonastale situacija ozbiljno zatrese većina. Računaju, kažu, sasvim sigurno na Hrvoja Zekanovića, a neki članovi spominjali su i moguću potporu Vesne Vučemilović iz Hrvatskih suverenista. No, ona je u utorak takvu mogućnost otklonila.

Andrej Plenković našao se u priličnom problemu nakon što je za novog ministra graditeljstva, umjesto Darka Horvata, odabrao HNS-ovca Stjepana Čuraja. Tome su se, naime, u utorak usprotivili koalicijski partneri. Predsjednik Reformista Radimir Čačić rekao je da Čuraj nema njihovu podršku, a na sastanku su protiv bili i HSLS-ovci. U konačnici je odlučeno da se kreće u potragu za novim kandidatom koji bi trebao biti iz HDZ-a, piše novinarka Jutarnjeg lista Rozita Vuković.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više