Komentari

Plenković je, kad je preuzeo HDZ, tvrdio da će ga promijeniti. Zašto sad bježi od bilo kakve odgovornosti?

HDZ tvrdi da se nema zašto ispričati građanima. Ovo je pet razloga zbog kojih je to neophodno

FOTO: Pixsell/Telegram

Dakle, stranka je blokovski štitila Sanadera od svih sumnji i propitivanja sve dok 2009. godine on sam nije podnio ostavku. To znači da su HDZ i njegova tijela i te kako suodgovorni ne samo za kriminalni rasplet Sanaderove karijere, nego i za supstancu ove presude protiv HDZ-a

Od podizanja optužnice protiv Hrvatske demokratske zajednice za kriminalno udruživanje u svrhu izvlačenja javnog novca za crni fond stranke, pa do pravomoćne završnice, prošlo je desetak godina. Nakon što je Vrhovni sud jučer objavio svoju presudu, sadašnji predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković smjesta je sazvao novinare da se od cijele stvari s gnušanjem ogradi. Tonom odlučnosti, izjavio je da poštuje presudu i da će stranka platiti 14,6 plus 3,5 milijuna kuna koliko im je sud odrezao, ali da ne prihvaćaju ”etiketu stranke kao kriminalne organizacije”.

Naglašavao je više puta ispočetka kako ni on, ni sadašnji HDZ, nemaju nikakve veze s HDZ-om Ive Sanadera. I svi drugi HDZ-ovi dužnosnici, kao s govornog automata, ponavljaju rečenice svog predsjednika. Branko Bačić danas je s N1 televizije poručio kako se HDZ nema što ispričavati građanima koje je, ako ćemo pravo, pokrao zato što, navodno, nitko osim direktnih aktera Fimi medije nije ništa znao o operaciji mužnje novca iz javnih poduzeća za HDZ.

Da sam na Plenkovićevom mjestu, branila bih stranku na vrlo sličan način. No, hajde da pošteno ponovimo gradivo pa neka svatko zaključuje drži li vodu takva obrana.

Priča u koju samo malo dijete može povjerovati

Prvo, Sanader je i u doba svoje vladavine imao niz afera koje su tada problematizirali slobodni mediji i novinari. Za neke od njih kasnije su pokretani i kazneni postupci. No, iz HDZ-a nikad ni o čemu od toga nismo čuli ni slova osim da su to podmetanja, laži i insinuacije koje nemaju veze s mozgom. Sada se također tvrdi, tvrdi to danas i Branko Bačić, da ni na zatvorenim sjednicama stranačkih tijela, daleko od javnosti, nisu pokretane rasprave recimo o aferi Verona, o Sanaderovom blindiranom Mercedesu ili o željeznom stisku nad svim medijima koji su se dali uštrojiti.

Dakle, stranka je blokovski štitila Sanadera od svih sumnji i propitivanja sve dok 2009. godine on sam nije podnio ostavku. To znači da su HDZ i njegova tijela i te kako suodgovorni ne samo za kriminalni rasplet Sanaderove karijere, nego i za supstancu ove presude protiv HDZ-a.

Drugo, samo malo dijete može povjerovati u priču da ama baš nitko u vodstvu HDZ-a nije imao pojma o nebrojenim financijskim i inim malverzacijama koje su se odvijale pod vodstvom Ive Sanadera i niza njegovih ljudi, na primjer ministra Petra Čobankovića, kasnije osuđenog u aferi Planinska.

Da je Plenković bio neupućen može se vjerovati. Ali drugi…

Recimo Branko Bačić, koji danas o sebi ondašnjemu govori kao o totalnom nevinašcu, bio je pozvan da svjedoči u procesu za Fimi mediju kao osoba koja je imala brojne kontakte s optuženima i koja je, prema nekim svjedočanstvima koje on demantira, raznosila ”crne torbe” s koruptivnim novcem između HDZ-ovih korisnika. Da je Andrej Plenković bio neupućen u kriminal, to se može vjerovati. Ja i vjerujem. Ali Jadranka Kosor je morala znati kao i mnogi drugi tadašnji i sadašnji HDZ-ovci iz vrha stranke koji se, međutim, prave grbavi.

Treće, tvrditi da je današnji HDZ kadrovski jedna posve drugačija, posve obnovljena i posve očišćena stranka također je u totalnom neskladu s činjenicama. Indeks je na tu temu napravio dobar memento. Gordan Jandroković, Plenkovićev predsjednik Sabora, izredao se u Sanaderovim mandatima na nizu političkih i državnih dužnosti da bi ga Sanader 2008. godine postavio za ministra vanjskih poslova. Kad je Plenković 2016. godine preuzeo HDZ, upravo je Jandrokovića imenovao glavnim tajnikom stranke.

Koga je sve Plenković naslijedio od Sanadera

U najužem vodstvu HDZ-a ostao je i Branko Bačić, sada potpredsjednik HDZ-a i predsjednik stranačkog kluba zastupnika u Saboru. Za vrijeme Sanadera, Bačić je u više navrata bio državni tajnik, a 2008. ušao je u Predsjedništvo HDZ-a. Plenković je od Sanadera preuzeo i Dubravku Šuicu, koja je uz njegovu podršku dospjela u Europski parlament, a zatim i na mjesto potpredsjednice Europske komisije.

Indeks navodi i Radovana Fuchsa, koji je Sanaderovom voljom obnašao niz visokih dužnosti u Ministarstvu obrazovanja i znanosti. Fuchs je danas ministar u tom ministarstvu. Podsjećaju i na Kolindu Grabar Kitarović, članicu Sanaderove vlade, a zatim i veleposlanicu u SAD-u, koja je bila kandidatkinja Plenkovića i HDZ-a na lanjskim predsjedničkim izborima.

U igri su ostali i Vladimir Šeks, Sanaderov predsjednik Sabora, koji danas savjetuje Andreja Plenkovića, zatim Božidar Kalmeta, Sanaderov ministar koji je danas pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Jandrokovića, i mnogi drugi na državnoj i lokalnim razinama.

I ovaj HDZ je imao niz visokooktanskih korupcijskih afera

Četvrto, među omiljenim frazama sadašnjeg vodstva HDZ-a je i ona o nultoj stopi tolerancije prema korupciji, a to je, kao razdjelnicu prema prošlosti, i predsjednik stranke spomenuo nakon jučerašnjeg izricanja presude stranci. No, kao što je općepoznato, HDZ je i pod Plenkovićevim vodstvom imao niz visokooktanskih korupcijskih afera koje su razotkrivali mediji, a u kojima je on, sve dok voda ne bi došla do grla, redovito branio svoje ljude i tvrdio da im se podmeće.

Sjetimo se samo palih ministara Kuščevića, Kujundžića, Gorana Marića, Tolušića, Gabrijele Žalac i državne tajnice Josipe Rimac, a o lokalnim razinama da se i ne govori. Utoliko se nikako ne bi moglo reći da nagon za korupcijom u HDZ-u eksterminiran, pitanje je samo koliko je toga uspjelo izaći van.

I napokon – peto – dolazimo do samog Plenkovića koji naglašava da u kvarno doba Ive Sanadera on nije bio čak ni obični član HDZ-a. To je točno. Plenković se upisao u HDZ prije 10 godina, 18. lipnja 2011., iste te godine kad je podignuta optužnica protiv HDZ-a. Zanimljivo da je Plenković odlučio pristupiti stranci u njeno najgore doba, kad su se naširoko vodile istrage za korupciju i kad se duboko kompromitiranog HDZ-a svaki pošteni član morao sramiti. Kad je kasnije izabran za predsjednika, rekao je da dolazi kako bi promijenio stranku. Pa zašto sada bježi od toga da se ispriča javnosti za zlodjela koja su se odvijala pod njenim okriljem dok je bila na vlasti u državi?

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu